Проектът "Белене" бе прекратен от правителството в края на март. Според кабинета той е неефективен и провален още при стартирането му.  От БСП смятат обаче, че проектът е икономически обоснован и е спрян в услуга на чужди интереси.

Поне 500 000 подписа
са нужни за референдум. В страната вече се събират подписи и до този момент са събрани около 180 000, съобщиха от пресцентъра на левицата. Заместник-председателят на ПГ на Коалиция за България Ангел Найденов изрази надежда до края на юли да бъдат събрани необходимите подписи.

Най-активна в събирането в София се оказа депутатката Мая Манолова, на която минувачите трудно отказваха да се подпишат за референдум, предаде „Фокус”.
„Елате да се включите в каузата „Белене”, каузата е важна”, приканваше ги социалистката.
Да събират подписи дойдоха и депутатите Анна Янева, Ангел Найденов, Румен Овчаров и общинският съветник Калоян Паргов.

Има съревнование кой ще събере повече подписи, коментира Манолова. Тя заяви, че вече си е направила някои изводи. „Младите хора искат да се проведе референдум, за да се чуе гласът им. Повечето хора са „за” „Белене”, темата е близка до тях", смята депутатката.

Пенсионер обаче отказа да се подпише в подписката на социалистите с мотив, че бърза за редовния протест на пенсионерите, който се провежда всеки четвъртък. Манолова веднага съобрази ситуацията и призова колегите си: „Да минем и през протеста да съберем подписи”.

Междувременно се разбра, че руската държавна корпорация "Росатом" е готова да вложи средствата, освободени от инвестиции в строителството на АЕЦ "Белене", в изграждане на атомни централи в Чехия, Великобритания и други страни. Това заяви ръководителят на компанията Сергей Кириенко, цитиран от ИТАР-ТАСС, предаде БТА.
Той отбеляза, че руската страна "трябва да балансира всичко - дали е възможно парите да бъдат използвани в Чехия или все пак да бъдат насочени към "Козлодуй", както предлага България.
"Има и други варианти", допълни той, посочвайки Словакия, Унгария и Великобритания, които също планират да построят атомни централи.

Как един скъп, според управляващите, проект като АЕЦ „Белене”, няма да е скъп, под формата на 7 блок на АЕЦ „Козлодуй”? Това попита чрез медиите Румен Овчаров от мястото на агитацията за подписи, цитиран от "Фокус".