Нахлуването на руските сили в Украйна през 2022 г. даде нов тласък на стремежа на Европейския съюз да приема нови членове, заяви днес председателят на Европейския съвет Шарл Мишел, цитиран от Ройтерс и БТА.

Мишел изрази надежда, че ЕС и кандидатите за членство ще са готови за ново разширяване до 2030 г.

Председателят на Европейския съвет каза това преди 20-ата годишнина от голямото разширяване на ЕС през 2004 г.

"Историята призова европейските страни да се обединят", каза Мишел пред репортери за разширяването през 2004 г. "Двадесет години по-късно сме изправени пред подобно предизвикателство, тъй като е налице геополитически хаос, включително заради войната на Русия срещу Украйна. И изправяйки се пред този хаос, геополитическата стратегия е да се обединим отново", изтъкна той.

Десет страни, осем от тях от Централна и Източна Европа, се присъединиха към ЕС през 2004 г. и две - през 2007 г.

Сред страните, които понастоящем се стремят към присъединяване, са шест балкански държави, Украйна, Грузия и Молдова, отбелязва Ройтерс.

"Заради войната, започната от Русия срещу Украйна, има нов тласък, съживяване на стратегията за разширяване на ЕС", каза още Шарл Мишел.

"Това е предизвикателство. Каква е обаче алтернативата? Алтернативата би била ужасна, безотговорна грешка от страна на ЕС", каза Мишел и призова ЕС и страните кандидатки да извършат до 2030 г. реформите, необходими за новото разширяване на блока.

Междувременно молдовската президентка Мая Санду заяви, че Европейският съюз трябва да разработи своя версия на плана "Маршал" за нейната страна и за Украйна.

Санду каза това на годишната бюджетна конференция на ЕС в Брюксел, предаде Укринформ, като се позова на новинарския сайт "Юроактив" (Euroactiv).

"Точно както Западна Европа получи икономическа помощ след Втората световна война с американския план "Маршал", така и Молдова и Украйна се нуждаят" от помощ от ЕС, изтъкна молдовската президентка.