Днес решихме да обявим война на всички рецидивисти зад волана, особено на тези, които шофират след употреба на наркотици. На всички, които имат агресивно поведение на пътя. Започва мащабна национална акция срещу шофирането под въздействието на наркотични вещества. Трагедията се дължи именно на това. Много от тези рецидивисти, които нарочно не спазват правилата, са част от тъмната страна на обществото и имат чувство за безнаказаност. Никой не трябва да е над закона. Това обяви на пресконференция премиерът в оставка Кирил Петков, който се срещна с министъра на вътрешните работи Бойко Рашков, главния секретар на МВР Петър Тодоров и началника на столичната "Пътна полиция" комисар Тенчо Тенев по повод катастрофата с две жертви на бул. "Черни връх". 

От своя страна министър Рашков добави, че от сутринта тече заседание в МВР във връзка с трагедията, причинена от Георги Семерджиев. 

"Ако има достатъчно данни и за съпричастна дейност на служители на МВР, включително всички случаи, за които имаме съмнение, че са били неглижирани в една или друга степен. И дали в резултат, ако така се установи, някой не е съпричинил косвено този резултат. Имам предвид някои факти, които безспорно ще бъдат предмет на доказване в НСлС, но които вече са ни известни в МВР. Те са свързани с миналото на Семерджиев", каза още той. 

По думите на вътрешния министър, Георги Семерджиев е без книжка от 2005 година и до ден днешен е управлявал различни МПС. Рашков изтъкна, че бившият футболист е имал възможност, като му е отнета книжката, да се яви на изпит и да я получи отново. Но не го е направил.

"След проверка получихме данни, че Швейцарската конфедерация не е издавала на този български гражданин подобен документ. Той се е представял именно с такова свидетелство за правоуправление пред българските пътни полицаи. Сега то е в МВР, тъй като е било отнето", каза още Бойко Рашков. 

Вътрешният министър коментира, че днес е издал заповед до Инспектората на МВР да предприеме незабавни мерки по отношение на всички десетки случаи, при които Георги Семерджиев е бил спиран за проверка като шофьор и да се провери какво отношение е било взето. 

"Ще повторя, в няколко от случаите имаме събрани материали и изпратени до прокуратурата за шофиране без свидетелство за управление. И тези материали са върнати от обвинението с указание да се наложат само административни глоби", допълни Рашков. 

Той призова и всички граждани да подават сигнали до МВР, ако станат свидетели на рисково и агресивно шофиране.

"В днешния ден сме определили само началото на тази специализирана акция. Не сме сложили крайна дата. И тя ще продължи, докато не преценим, че трябва да я преустановим. Резултатите ще ни подскажат кога да сложим край. Ние се принуждаваме да предприемем такива драстични мерки, като си даваме сметка, че можем да затрудним някои граждани, които нямат нищо общо с използването на наркотични и други упойващи вещества", отговори на въпрос за продължителността на операцията срещу рецидивистите на пътя Бойко Рашков. 

Вътрешният министър напомни, че МВР е имало данни, че на Георги Семерджиев е съдействала жена и самоличността й вече е известна. 

"Тя е служителка на едно от районните полицейски управления в София - Първо РПУ. Тя има отношения с този Семерджиев. Какви са те - предстои да се уточни в хода на разследването. Защото в джипа бяха открити синя лампа, палка...Едва ли има основание в колата му да има такива предмети, които са полицейски", категоричен бе Рашков. 

Той каза още, че е готов да уволнява, ако се докаже, че има служители на МВР, които не са си изпълнили служебните задължения във връзка с всички случаи, свързани с Георги Семерджиев през годините. 

"Подсказах, че имаме съмнение дали някои от полицейските служители са изпълнявали задълженията си по закон и не са се влияли от нещо друго. Очевидно някои от СДВР са забравили понятието "нерегламентирани контакти с лица от криминалния контингент". Припомних им го днес, че не изглежда добре служител на МВР да контактува с лице с подобна биография", добави Рашков. 

Вътрешният министър съобщи, че Георги Семерджиев е излежал 8-месечна присъда за наркоразпространение след постигнато споразумение с прокуратурата, което е било одобрено от съда. По думите на Рашков, Семерджиев е бил заловен с около 500 грама марихуана и около 300-400 грама кокаин.

"Сега се установи, че след като е излязъл от затвора, а той се води в района на Пето РПУ, е нямало никакво полицейско наблюдение върху него. Обяснението е, че понеже не бил в добри отношения с родителите си, той не живеел там, а някъде другаде. А в Пето РПУ има една криминална служба, която е трябвало да знае, че той е освободен от затвора и да има контрол върху този човек, който е изтърпял лишаване от свобода точно заради наркотрафик и разпространение. Но днес не стана ясно тази служба в това РПУ дали е упражнявала някакъв надзор върху него, наблюдавала ли е този човек. И ако сумираме всичко онова, което е могло да се направи, но не е било направено, аз мисля, че нямаше да стигнем до този инцидент сега", категоричен бе вътрешният министър.

В отговор на въпрос бил ли е бившият футболист свидетел със специален статут, Бойко Рашков заяви: 

"Да, бил е свидетел по едно дело срещу лица, които системно се занимават с наркоразпространение. Явен свидетел. Но това в никакъв случай, до момента поне, нямаме данни това да го е поставяло в някакво привилигировано положение по отношение на катастрофата от онзи ден и неговата практика да шофира без документи и под въздействието на упойващи вещества".