"И 150 депутати да има ГЕРБ и ДПС след изборите, правителство между тези две партии няма да има", заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов в кулоарите на парламента. Той каза, че в последните дни се чули много неща, "различни от истината" и заяви:

"В мероприятието на колегите от ПП чухме какви ли не лоши неща за нас, но в същото време пак сме щели да си говорим след изборите. Бих ги посъветвал да гледат постановката "Език мой, враг мой" през двата предстоящи месеца, защото ако продължат по същия начин, просто няма да си говорим. В същото време да кажа на платените говорители, които говорят от името на ГЕРБ и ДПС - и 150 депутати да имаме заедно, правителство няма да има след изборите между само тези две партии".

Попитан кой е предложил текстовете в Конституцията, касаещи избора на служебното правителство, Борисов заяви: "Имам добра памет за неща, в които съм участвал. Специално за Конституцията винаги сте ме чували, че подкрепям Христо Иванов и неговите предложения. Така че, аз дори не съм участвал в разговорите, защото това е нещо, което се преподава в университета и за него се учи доста години. А и имаме много добри конституционалисти, които са дали своята оценка, с която ние се съобразяваме". 

На въпрос кой трябва да поеме отговорност за промените, които според експерти можеха да доведат до патова ситуация и евентуална конституционна криза, Борисов беше категоричен: "Аз към този момент не виждам нещо, за което Христо Иванов да е виновен, за да понася отговорност". 

"Не знам имена на министри и не се меся изобщо. До този момент не знам да е поискана среща с кадри на ГЕРБ" - каза Борисов относно съставянето на служебен кабинет с премиер Димитър Главчев. 

Попитан как разчита хода на президента, който избра именно Главчев за кандидат за служебен министър-председател, въпреки че лидерът ясно заяви, че не иска да се посочват кадри на ГЕРБ, лидерът на партията заяви: "Казах и тогава, че президентът е отговорен човек и няма да хвърли държавата в конституционна криза. Това е негов избор и ние го приемаме".

На въпрос защо се променят закони, за да се назначи служебен кабинет, той обясни, че не се променят, а се доизчиства частта, в която не е уредено дали на шефа на БНБ и заместниците му, в Сметната палата, на омбудсмана, ако станат служебни премиери, им се пази мястото и дали това е в съответствие със заеманата длъжност.

"Само това се променя днес, което не виждам да е проблем. Винаги съм вярвал на Христо Иванов, и като правосъден министър". 

Лидерът на ГЕРБ коментира и Калин Стоянов, който ПП-ДБ посочиха, че не искат да остава вътрешен министър. Според него той се е справил добре с Шенген и с границата. "От вчерашното съобщение на МВР стана ясно и кой е назначил жената на Нотариуса. Калин Стоянов е лично назначение на Бойко Рашков като МВР министър. Паметта ми за всички останали е, че имаше много ясни принципни решения - и за Украйна, и за енергетиката, и за пенсиите, заедно трите партии внесохме бюджета", добави лидерът на ГЕРБ. 

Борисов изтъкна и че явно Стоянов се е справил добре със сигурността, защото раждаемостта за последните девет месеца се е повишила.  

"Най-много ме радва, че в тези девет месеца сме повишили раждаемостта. В това правителство нещо много хубаво сме свършили! Масово през тези девет месеца се е усетила сигурност явно".