Вътрешният министър в оставка Калин Стоянов обяви, че е завел граждански иск в съда "срещу сайт и лица, определящи се като "разследващи" журналисти", както и че ще си търси правата в съда срещу всеки, който говори "безумия и неистини" за него, включително политически лидери. Освен това от МВР излязоха с официална позиция по въпросите, засегнати от Стоянов във Facebook, касаещи връзките с Мартин Божанов, назначаването на съпругата му в ГДБОП, прозрачността на изборния процес и др. 

За Нотариуса и назначаването на Гергана Божанова в ГДБОП

В публикацията си в социалната мрежа министърът в оставка отбелязва, че публичните атаки към него "от определени кръгове от хора в медийното и интернет пространство не стихват" и се използват "внушения на неистини и откровени лъжи". 

Сред тях по думите му са твърдения, свързани с Мартин Божанов - Нотариуса. Стоянов отбелязва, че се чувства длъжен да обясни, че: 

"Не познавам, не съм се срещал и разговарял лично или чрез други лица, по телефона, включително и чрез мобилни приложения, с Мартин Божанов. По времето, в което бях ръководител на ГДБОП, събрахме всички материали по делото срещу този човек, които са внесени в прокуратура и на базата на които има образувано досъдебно производство! За разпространяваните неистини и лъжи по мой адрес заведох граждански иск в съда срещу сайт и лица, определящи себе си като "разследващи" журналисти". 

Освен думите на министъра в оставка, от МВР излязоха и с официална позиция за назначаването на съпругата на Мартин Божанов в ГДБОП. "Във връзка с нестихващите опити за неверни внушения и злепоставяне на Министерството на вътрешните работи по отношение на твърдения за умишлено отбягване на отговора дали Мартин Божанов е бил нещатен сътрудник на МВР, категоричното становище е формулирано в приложение №1 т. II. 3 и 5 към чл. 25 от Закона за зашита на класифицираната информация. Дали едно лице Е ИЛИ НЕ Е доброволен сътрудник на органите на МВР представлява ДЪРЖАВНА ТАЙНА по смисъла на Закона, разгласяването на която е наказуема по смисъла на чл. 357, ал. 1 от Наказателния кодекс. Същевременно не съществува правна възможност за защита от наказателно преследване на лице, приело доброволно сътрудничество с МВР", уточниха от ведомството на Калин Стоянов. 

В отговор на "често изтъквания упрек кой и кога е назначил съпругата на Божанов в структурите системата на МВР", ведомството прилага копие от заповедта за нейното назначаване: 

МВР

За имотното състояние на Калин Стоянов 

Извън темата за Нотариуса, в публикацията си във Facebook вътрешният министър внася яснота и за имотното си състояние, като казва, че семейството му притежава един апартамент, купен с ипотечен кредит, "на какъвто разчитат не малка част от българските семейства".

"Апартаментът е намерен с брокерска фирма за недвижими имоти, която ни показваше различни жилища в продължение на няколко месеца и е купен на пазарна цена! По никакъв начин не съм се възползвал от служебното си положение при закупуването на този апартамент! Нещо повече - нямам личен градинар! Няма да позволя името ми да се петни от политици за предизборните им нужди!", пише още Калин Стоянов. 

За обвиненията за непрозрачни избори 

Той завършва публикацията със заканата да се срещне в съда и с "политически лидери, бивши и настоящи министри" заради казани по негов адрес "безумия и неистини": 

"Относно безумията и неистините които се говорят по мой адрес през последните дни, включително и от политически лидери, бивши и настоящи министри по националните телевизии, също възнамерявам да потърся правата си в съда!"

Не става ясно за кого точно говори Стоянов, но името му в последните дни често се споменава от лидерите на ПП-ДБ. 

На 31 март в предаването "Защо, г-н министър" по bTV премиерът в оставка Николай Денков заяви, че ако Калин Стоянов и Александър Йоловски останат в служебното правителство, това би сложило "сянка върху честността на изборите". Това отношение на Денков били предизвикано от факта, че помолил за местните избори да се направи справка доколко се е водила борба с купуването на гласове: "Отговорът, който получих от една от службите, беше: "Все едно, че нямаше избори". С други думи, нищо не е опитано да се направи в борбата срещу купуването на гласове". 

Съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков пък заяви по-рано миналата седмица, че Калин Стоянов не може да бъде определян като "неутрален" министър. "Всички видяхме, цяла България видя, че той не просто е от едната страна, а много тясно е от едната страна. Ако отново загубим едни 400 000 гласа и пак се купуват гласове като на местните избори - това ще бъде пълно безобразие", заяви Петков по адрес на Стоянов. 

"Нямаме доверие на Калин Стоянов, той доказа, че е пристрастен. Настояваме да изберете безпристрастен министър на вътрешните работи, за да може да очакваме едни честни избори", пък каза друг от лидерите в ПП-ДБ - Атанас Атанасов

В подкрепа на думите на Калин Стоянов, от ведомството допълват в официалната позиция, че "вменяването на вина на Министерството на вътрешните работи за бездействие по отношение на ефективното противодействие на престъпления, свързани с купуване на гласове по време на местните избори, категоричният отговор се съдържа в публикуваната в интернет-страницата на МВР статистика от проведените последни избори". 

"Недоумение буди и въпросът защо шест месеца по-късно се извежда спекулативно заключение, с което се омаловажава трудът на хилядите служители, ангажирани в охраната на изборния процес и борбата с т.нар. купен вот. Нека припомним и факта, че точно в този период "неработещата" система въведе новия момент - използване на специализирано приложение Географска информационна система "Изборни процеси" - инструмент, създаден да подпомага МВР при произвеждането на избори.

Обръщаме внимание и на факта, че провеждането на изборния процес и неговата организация по закон е възложена на Централната избирателна комисия. Правомощията на МВР са строго регламентирани и се отнасят до охраната на изборния процес и недопускане на престъпление против политическите права на гражданите", се казва още в позицията на МВР.