Това коментира премиерът Бойко Борисов по повод изказването на бившия президент Георги Първанов, че външен натиск е накарал Борисов да промени позицията си за референдума за АЕЦ "Белене", съобщи "Фокус", като се позова на пресслужбата на Министерски съвет.

По-рано днес, по БНР, Първанов каза, че с призива си да се гласува с "не" на референдума Борисов обрича партията, на която той е ръководител. Експрезидентът тълкува този призив с "осезателен външен натиск, на който той (Борисов) не е устоял”. По мнението на Първанов, натискът идва от онези, които са противници на развитието на ядрената енергетика и сигурно имат интерес да развиват други елементи на енергетиката в България.

Първанов е трябвало много отдавна да накара Станишев да подпише за „Белене”. "Но само като видяхме по време на конгреса какви са им отношенията, разбирам защо, и му благодаря на Станишев, че не е подписал. В това сме абсолютни единомишленици. Така че - Първанов първо да се оправи със своя председател на партия и на ПЕС, който не е подписал този договор, и тогава да се изказва, по която и да е тема, свързана с Белене", каза Борисов.

"От 2006 г. до 2007 г. е било времето, когато по договор Станишев е трябвало да подпише. Тогава Първанов мълчеше като риба. От конгреса им разбрах, че го е било толкова страх от Станишев, че не е смеел да му се обади. И сега се изказва по мой адрес – не му прави чест. Ние само след няколко месеца ще имаме избори и тогава ще се види", коментира Борисов, който междувременно пристигна на официално посещение в Австрия.

Първите му разговори във Виена бяха в Сдружението на индустриалците. Австрия е вторият по големина инвеститор в България.

В хода на срещите е била изразена готовност Австрия да предаде своя опит в областта на енергетиката и по-специално в добива на зелена енергия и експлоатация на възобновяемите енергоизточници.

Австрийските инвестиции са в различни отрасли на промишлеността, особено е значението им в разработката на черноморските нефтонаходища, подчерта Борисов, цитиран от БТА.