Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви в Пловдив, че партията ще настоява следващият бюджет да бъде консервативен, а не разточителен.

"Аз ще настоявам за такъв. Това разточителство години наред не може да продължи. Това е отговорност. Иначе със заеми всеки може", заяви Борисов пред симпатизантите и актива на партията в града на тепетата, където бе представен кандидатът за кмет Костадин Димитров и номинираните за кметове на шестте пловдивски района.

И се върна към управлението на последния кабинет на ГЕРБ, когато дефицитът е бил 2%.

"Ние влязохме в тежко финансово положение по време на COVID-кризата - икономиката не работи, заводите спрели, ресторантите празни. Революционно нещо направихме - от НАП, агенция за приходите, я превърнахме в разплащателна агенция и готовите пари отиваха във фирмите, за да ги спасим. Оттам се натрупа дефицит. Така че, да бъдат така добри, да седнат и да си направят консервативен бюджет - за догодина, по-догодина и по-догодина - за четирите години, за да изравним салдото. Първата ще стискат коланите", призова управляващите Борисов.

"Когато завършвахме мандата си, оставихме 1 милиард и 350 милиона за "Хемус", за да я довършат. И 2,2 млрд. лв. платихме за първите самолети. Всичко разплатено. И отделно, всяка година заделяхме, освен излишъка, и по един милиард за санирането. Колко блока санирахме в Пловдив? Сигурно десетки, стотици", заяви Борисов. "Всичко това е в бюджета, затова има термини - консервативен бюджет", добави лидерът на ГЕРБ.

Борисов подчерта, че външният дълг е много висок. 

"Да, нека да вземат дълг, за да погасят стар, но когато обсъждаме бюджета, ние ще попитаме защо сме разточителни. Това се казва лидерство и отговорност на партия към държавата. 

Снимка: ГЕРБ

"Това, което чувам, не ме радва - "Лукойл" нула данъци. Бензинът пак отиде на 3 лв., нафтата, сега 4. Данъци не се плащат. Говорим за милиарди левове от нашия джоб, които отидоха към Русия. И ние си обичаме руснаците, но по-си обичаме българите. Искаме парите да си останат в нашите джобове. За това се борим, не за друго", заяви още той.

Депутатът Делян Добрев отправи също критиките си към фискалната политика на кабинета и обяви, че той се е провалил в публичните финанси.

"Говори се, едва ли, че всичко било наред в държавата, публичните финанси били под контрол и ние сме с най-нисък дълг в Европа. Че сме с един от най-ниските дългове е така, но не благодарение на това правителство", подчерта Добрев. И припомни, че от 2014 г. до 2021 г. е имало само 2 години с дефицит в бюджета - при фалита на КТБ - в размер на 2,5 млрд. лв., и при COVID-кризата заради ограниченията.

"Тогава дефицитът е 3,5 млрд. В одобрения за тази година бюджет на Промяната, на тези велики гении и финансисти, дефицитът е 4,6 млрд. С 1 милиард и 100 милиона повече от най-големия дефицит на ГЕРБ, когато светът и икономиката не работеше", направи сравнение Добрев. В момента с 2,5 млрд. са по-малко приходите от заложените в бюджета, освен тези 4,6 мрд., които ги нямат и ще ги вземат като кредити, посочи той.

Снимка: ГЕРБ

"Така че, гениалният финансов министър - всички виждате колко е гениален. Съвсем скоро ще стане ясно, че това е най-слабият финансов министър, който България е имала от демокрацията до сега.", заключи депутатът от ГЕРБ. "А днес той се похвалил, че ще гоним "Лукойл" - този, който преди година и половина ходи и изнудва ЕК да му даде дерогация", каза Добрев и заключи, че от това е спечелила само "Лукойл" от нашите джобове по бензиностанциите. "Как ще изгони "Лукойл? Той е този, който им пълни гушите", обвини депутатът по адрес на Асен Василев.

Добрев обясни защо се налага ГЕРБ да подкрепя кабинета.

"Подкрепяме го, защото трябва да има правителство, но правим така в НС, че да насочваме това правителство и да не му позволяваме да прави поне големи грешки. Надяваме се при ротацията България да заработи много по-добре", каза депутатът.

"Така че, приятели, аз мисля, че трябва да ги махаме. Дайте все пак да минат първо местните избори, аз все пак изказвам лично мнение. Но това са фактите", каза Добрев, а в този момент Борисов му каза: "Стига толкова".

"Отивай си да гледаш жена ти, защото ще развалим нещата", пошегува се Борисов, като напомни, че Добрев е "вътрешна опозиция". "За съжаление, това, което казва, е вярно", добави лидерът на ГЕРБ.

Снимка: ГЕРБ

"Време е да решим проблемите с финансовата криза в общината, ясно и точно да определим приходната и разходната част. Разширяване на Пловдив, свързване на кварталите Южен и Тракия, продължението на бул. "Северен" ще се случи", пое ангажимент кандидатът за кмет на ГЕРБ в Пловдив Костадин Димитров. И към неотложните си задачи прибави разчистването на коритото на река Марица и поддържането на тепетата, които в момента изглеждали неглижирани. "Пловдив - град на хората, пешеходните пространства са изключителна социална придобивка", подчерта той.

От 8 години ГЕРБ няма загуба в района, напомни областният координатор на партията Георги Мараджиев. В залата беше и бившата шефка на бюджетната комисия Менда Стоянова, към която нееднократно Борисов се обръщаше, докато говореше за финансовия стил и излишъците при управлението на правителствата на ГЕРБ.

Скрийншот: Фейсбук, профил на Бойко Борисов

"Когато дойдохме през 2014 г., помните ли, беше фалирала КТБ, когато говорехме за постна пица, за затягахме коланите и ГЕРБ получаваше упреци отвсякъде, че не вдига пенсиите? В една държава е като в едно семейство - трябва да знаеш какво имаш в джоба. Още на следващата година след фалита, ние излязохме на излишък", каза Борисов.

"От нашето представяне зависи колко сме силни в парламента, сега на 29-и имате шанса да препотвърдите това, че сме останали в правителството", призова пълната зала Борисов и обеща да осигури на Пловдив необходимите средства за Околовръстното и двата стадиона. "Следващото, което може да се направи, е опера", ангажира се лидерът на ГЕРБ. И попита задочно Кирил Петков, по повод обещанието му, че ако спечелят кметското място, ще оправят околовръстното - защо три години не са направили нищо за инфраструктурата на града.

"Готов съм да сключа сделка за Пловдив, какъвто и да е резултатът, но аз се надявам, че резултатът ще е добър. Пловдив ми е любим град, прекрасен град, но като ви гледам трафика сега, за съжаление, трябва да се прави нещо в тази посока, за да изведем околовръстното, иначе градът ще колабира", призна Борисов и добави, че му трябва цял час, за да изброи направеното за региона с различни кметове на ГЕРБ. И призова пловдивчани да заложат на кмет - прагматик, като Костадин Димитров.

"И добре, че София имаше късмет с кмет като мен, да им направя Южната дъга, Северната дъга, Западната тангента и ми остана само последната отсечка от Банкя до "Борис" и те няма и кой да ми я направи повече. Сутрин час време ми трябва да мина от Банкя до една от дъгите", съжали Борисов. "Само нея оставих, защото винаги съм считал, което направи Тодор Живков - първо си направи до Правец магистрала и после реши до Пловдив. Аз обратното и сега вече знам, че е бил прав човекът. Направи си първо тая отсечка", установи Борисов. И пак повтори, че парите в бюджета ги няма.

"Из основи се изкорени корупцията последните три години, откакто ГЕРБ ги няма, ама и парите ги няма", иронизира управляващите Борисов.

После аргументира това, че се налага ГЕРБ да останат в общо управление с ПП-ДБ

"Войната в Украйна не е свършила, това, което става в Израел и Палестина, хиляди хора загиват. Затова се крепи това правителство, направихме добри неща. Но сега трябва да застанем твърдо, да стиснем коланите, да минем кризата и обещания и дългове не я решават. Инфлацията стана много висока, говори се за ново поскъпване на горивата", изреди предизвикателствата Борисов.

"Компромисът си заслужава, светът е труден, но в парламента ще направим всичко, което Конституцията и законите ни позволяват да осъществим всичко, като контрол върху действията, които си позволяват", отчете Борисов за управлението с ПП и заключи, че, за съжаление, "ДБ потънаха в тяхната сянка".

 

Местни избори 2023

Купуването и продаването на гласове е престъпление

Платена публикация