Информациите, че може би се готви заговор за нов преврат, са водеща тема в Турция днес. Турският президент Реджеп Тайип Ердоган коментира, че властите са наясно кой стои зад новия "заговор".

"Знаем кой стои зад твърденията за заговор срещу правителството", заяви Ердоган, който говори на заседание на парламентарната група на неговата управляваща Партия на справедливостта и развитието (ПСР), предават турските медии.

"Ние много добре знаем кукловода и кой е написал сценария", каза Ердоган, без да дава повече подробности, цитира го БТА.

Той изтъкна, че е недопустимо да се нарушават законите, като подчерта, че "всеки, който излезе извън рамките на закона, ще бъде намерен", информира телевизия СиЕнЕн-Тюрк.

Късно снощи Ердоган се срещна с ръководителя на Националната разузнавателна организация МИТ Ибрахим Калън и министъра на правосъдието Йълмаз Тунч.

Повод за изявлението му е предупреждението на председателя на турската Партия на националистическото действие (ПНД) Девлет Бахчели по-рано тази седмица, че е възможно да тече подготовка на нов преврат в страната.

Бахчели в частност посочи, че се подготвя заговор срещу алианса, в който влизат ПНД и управляващата Партия на справедливостта и развитието. Лидерът на националистите каза още, че някои служители на полицията и съдебната система планират да повторят опита за преврат от 2016 г.

По този повод турският министър на вътрешните работи Али Йерликая заяви, че "някои сили се опитват да предприемат действия срещу президента и правителството", предават турските медии.

Според турските власти групировката ФЕТО (Фетхуллахистка терористична организация) на живеещия в САЩ мюсюлмански проповедник Фетхуллах Гюлен стои зад опита за преврат през юли 2016 г. При сблъсъците с превратаджиите бяха убити над 250 души, а повече от 2500 бяха ранени.

Председателят на ПНД направи стряскащото изявление тази седмица след операцията на срещу престъпната организация "Айхан Бора Каплан", при която са задържани високопоставени полицейски служители.

"Правят се опити за подвеждане на нашето правителство, ще идентифицираме организацията, чиито действия са насочени срещу нашия президент. Както "проникнахме в бърлогата на предателите" от Кюрдска работническа партия (ПКК) и ФЕТО, така и ще открием тези престъпници, където и да се крият", каза още министърът на вътрешните работи Али Йерликая.