"Не аз, а управляващите в момента започнаха и обявиха война на президентската институция. Именно в този запис, още преди да са получили властта", коментира държавният глава Румен Радев пред журналисти, попитан за размяната на реплики между "Дондуков" 1 и "Дондуков" 2. Президентът участва в отбелязването на Деня на военния парашутист в София.

"В момента имаме скрито управление по сценарий от записа", добави той. По неговите думи "сценарий, който има за цел постигане на користни цели, с цената на тежки, деструктивни компромиси, на нарушаване на базови европейски принципи и ценности, на опрощаване на грехове, легитимация на беззаконието и безнаказаността".

"Всички тези красиви опорки, зад които се прикрива в момента управлението - всъщност отзад виждаме тъмните идеи от тъмния сценарий на записа", посочи той.

"Няма как да бъда част от този сценарий, нито ще допусна президентската институция да бъде заложник на някакви тъмни интереси", категоричен бе Радев.

По думите на президента диалогът е необходимост, но той следва да има за цел отстояването на националния интерес, сигурността и благосъстоянието на обществото ни.

"В момента те зоват за диалог, но всъщност всички виждаме, че това не е протегната ръка за партньорство. В същото време настояват за конституционни и законови промени, с които да осакатят тотално правомощията на президентската институция, за да може тя да не бъде коректив за каквито и да е безчинства на властта. Аз такова лицемерие не го разбирам", коментира Радев.

"Тайната подготовка на продажбата на "Лукойл" е показател, че промяната се случва на тъмно - без диалог, без информиране на обществото по такъв стратегически за страната ни въпрос, без анализ за евентуални процеси и последствия", каза президентът, попитан за продажбата на дружеството.

Той се обърна към журналистите: "Трябва да зададете този въпрос на хората, които обявяват в чужди медии какво всъщност планират". Управляващите дължат отговор каква съдба предвиждат те на българската рафинерия, на хилядите заети там, на Бургаския регион, на националната ни енергетика и икономика", заяви Радев.

Попитан за транзитните такси на руски газ през страната ни за Унгария и Сърбия, президентът посочи, че утре е Ден на българо-унгарското приятелство, приет с решение на двата парламента.

"И това разсипаха. За каква европейска солидарност и европейска интеграция говорят нашите управляващи, при положение че посягат на страна член на ЕС, съюзник и партньор в НАТО и ЕС? Страна, с която ни свързват здрави, дълбоки културни, исторически връзки и която е един от основните инвеститори", коментира Радев и посочи, че е засегната и Сърбия.

"Не искам да си мисля, че управляващите не осъзнават, че транспортът и комуникациите с Европа минават през тези две страни", добави той. По думите му "започналото примирение в обществото ни с некомпетентни и скандални решения дава все по-голяма увереност на управляващите, че могат да правят каквото си искат не само вътре, но и навън, да погазват европейски норми, сключени вече договори, да се бъркат в суверенни решения на други държави".

По думите му това решение ще доведе до декапитализация на "Булгартрансгаз" и неговия фалит. "Тук трябва да получим отговор от управляващите всъщност кои интереси обслужват, защото това не са обществените интереси", каза още Радев.