Министър-председателят Бойко Борисов участва днес в Срещата на върха на инициативата "Берлински процес" в полския град Познан, където направи изказване.

Извън протокола обаче той намери начин да се похвали с успехите на българското правителство.

"Преди началото на Срещата на върха в Познан показах снимки на колегите от разбитата вчера фабрика за нелегални цигари до Пловдив. Запознах ги с данните от кампанията "Инициативата срещу незаконната търговия", които показват, че резултатът от 3.8% за 1-ви тримесечие на 2019 г. е най-ниският от началото на Инициативата досега и е безпрецедентен в целия ЕС", написа във Фейсбук профила си премиерът и публикува снимки с британския премиер в оставка Тереза Мей и германския канцлер Ангела Меркел.

Снимка: Министерски съвет

Снимка: Министерски съвет

В социалната мрежа той съобщи още, че с държавните и правителствените ръководители са обсъдили засилването на регионалното сътрудничество с цел постигане на свързаността в секторите на транспорта, енергетиката, търговията, цифровизацията, инвестициите и укрепването на добросъседските отношения.

"Ключовата дума е доверие - за това трябва да работим", заяви Борисов пред участниците във форума, цитиран от правителствената информационна служба.

Той отбеляза, че европейската перспектива на Западните Балкани няма алтернатива.

Българският премиер с останалите лидери, които участват в срещата

Снимка: Министерски съвет

"Тя е гаранция за сигурност и стабилност в региона, устойчиво икономическо развитие, социален просперитет и продължаване на започнатите реформи в тези държави", добави премиерът и акцентира, че разширяването на ЕС с шестте страни от Западните Балкани остава един от външнополитическите приоритети на България.

"За нас е важно Западните Балкани никога повече да не се върнат към състоянието на конфликти, противопоставяне и национализъм, в което се намираха през 90-те години на XX век", каза още Борисов.

Борисов поздравява Федерика Могерини - върховен представител на ЕС по външните работи

Снимка: Министерски съвет

И изтъкна, че ролята на Берлинския процес в това отношение е важна и България приветства инициативата отворените въпроси между шестте държави от региона да бъдат разисквани в този формат.

"Държавите от Западните Балкани трябва да положат максимални усилия и за развитието на добросъседски отношения със своите съседи от ЕС", допълни премиерът и като такъв добър пример изтъкна подписването на Договора за добросъседство между България и Република Северна Македония, който направи възможно даването на хоризонт за начало на преговори.

"Сред приносите на Берлинския процес е програмата за свързаност, насочена към създаване на условия за икономическо развитие и насърчаване на добросъседските отношения. Включително чрез финансирането на конкретни инвестиционни проекти за регионалната инфраструктура, транспорта и енергетиката", уточни министър-председателят Бойко Борисов в Познан.

Снимка: Министерски съвет

Той отбеляза, че добрите транспортни и енергийни връзки, както и дигиталната свързаност, подобряват живота на хората в региона и спомагат действията на ЕС да станат по-видими.

"От интерес за целия регион и за европейската сигурност е цялостното изграждане на Коридор № 8, който ще позволи свързването на Черно с Адриатическо море", заяви премиерът Борисов. Той добави, че България е на кръстопът на Балканите и затова не само за нашата страна, но и за целия ЕС ще бъде полезно изграждането в региона на газови интерконекторни връзки със съседните страни. Те ще допринесат за сигурността и диверсификацията на енергийните доставки в Европа.

"Надявам се и в бъдеще Берлинският процес да продължи да бъде двигател за развитие на местните икономики, да допринася за сближаването на региона с ЕС и за по-добър живот на гражданите на тези страни", посочи Бойко Борисов.

В Познан той и външният министър Екатерина Захариева са се срещнали и с Анхел Гурия - генерален секретар на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР).

Снимка: Министерски съвет

"Представих му план за действие, който е част от усилията на България да задълбочи и структурира сътрудничеството си с ОИСР и да допринесе за обществената политика и програмата за реформи в страната", заяви премиерът.