Съветът за електронни медии (СЕМ) избра Емил Кошлуков за генерален директор на БНТ. Това се случи, след като два дни членовете на медийния регулатор изслушваха концепциите на шестимата допуснати до финала кандидати. Кошлуков, който в последните два месеца изпълняваше временно длъжността шеф на обществената телевизия, беше предпочетен пред Сашо Йовков, Сашо Диков, Стоил Рошкев, Явор Симов  и Никола Тодоров. Йовков все пак получи два гласа, докато останалите - нито един.

Членовете на СЕМ гласуваха по следния начин по ред на изказванията им:

Бетина Жотева (избрана с квотата на президента Росен Плевнелиев)- Емил Кошлуков

Ивелина Димитрова (от квотата на президента Румен Радев) - Сашо Йовков

Иво Атанасов (БСП) - Сашо Йовков

Розита Еленова (БДЦ на Христо Ковачки) - Емил Кошлуков

София Владимирова (председател на СЕМ, ГЕРБ)- Емил Кошлуков.

Според процедурата за избор на нов генерален директор са нужни поне 3 от общо 5 гласа.

"Нямам нужното доверие в него. Няма логика с моя глас той да управлява националната телевизия", коментира Атанасов избора на Кошлуков.

Жотева пък, макар да го подкрепи, коментира, че има една сериозна забележка към стратегията му за управление - да запази БНТ 3 като канал за спорт. При изслушването му той заяви, че телевизията не може да си го позволи заради финансовата криза, в която се намира. От отчета за състоянието й, направен в средата на юни по искане на СЕМ, стана ясно, че е задлъжняла с 44 млн. лева, а до края на годината сумата може да нарастне.

Мандатът на новия генерален директор е 3-годишен и така, след като подпише договор, Емил Кошлуков ще управлява телевизията до лятото на 2022 г.

Той беше сред кандидатите за поста и на предишния конкурс - през 2017 г. След като тогава беше избран Константин Каменаров, Кошлуков стана програмен директор на БНТ 1. Започна да води и обзорното предаване "Още от деня". Кошлуков зае временно поста генерален директор, след като в края на април Константин Каменаров беше принуден да напусне заради влязла в сила условна присъда за шофиране след употреба на алкохол.

Какво още казаха членовете на СЕМ

Бетина Жотева:

"В тази концепция, в този почти академичен документ има и един силен персонален ангажимент на г-н Кошлуков, в който той казва, че ще гарантира достойна професионална среда на служителите в БНТ и качествена модерна медия за зрителите. Това звучи много сериозно и аз съм склонна да му повярвам и да му дам гласа си за генерален директор на БНТ".

Ивелина Димитрова:

"Една съществена част от изискванията на кандидата са за високо обществено доверие и професионално признание, СЕМ трябва да отчита общественото мнение, оценката на журналистическите гилдии, гражданското общество, защото ние избираме не просто ръководител на едно предприятие, а лидер на една обществена културна и национална институция каквато е БНТ. От всичките 6 кандидатури смятам, че в най-пълна степен отговаря г-н Сашо Йовков. Заложих на г-н Йовков заради наистина сериозния професионален опит в БНТ, близо 30 години, и естествено по-задълбочената и разработена концепция".

Иво Атанасов:

"Г-н Сашо Йовков - добра концепция, смятам и цялостно, и в отделните компоненти. За разлика от други кандидати, г-н Сашо Йовков не охули БНТ. Г-н Йовков обещава поетапно повишаване на щатните възнаграждения в националната телевизия. Г-н Йовков е най-убедителен в това отношение и като че ли при него успехът ще бъде хем на лице, хем по един сравнително безболезнен начин, така че завършвам с това, че ще гласувам за г-н Йовков".

Розита Еленова:

"Г-н Емил Кошлуков - професионална компетентност, адекватен, цялостен, плътен, изпълнен с конкретика. Кандидатът показва ясни цели и задачи и предлага конкретни действия, чрез които да се покрият исканията, които звучат реалистично и убедително, в пакет с финансови, законодателни, управленски и технологични мерки. Осъзнава отговорната роля на обществената медия, защитата на обществения интерес. Ясно разяснени са предизвикателствата пред БНТ. Залага като база на управлението си контрол, отчетност, прозрачност, публичност".

София Владимирова:

"Емил Кошлуков смята, че пред БНТ има две ключови задачи - оздравяване и модернизация. Той представи концепция, обърната към новите технологични решения и подчерта предизвикателствата пред БНТ - бързото развитие на технологиите, силната конкуренция от търговските телевизии и новите платформи, законовите ограничения на приходите от собствена дейност. Съзнавайки, че БНТ трябва да се ползва от доверието на обществото, предлага множество допълнителни мерки, с които да се повиши общественото доверие. Г-н Емил Кошлуков отговаря в най-голяма степен на изискванията, заложени в процедурата за избор на генерален директор на БНТ на СЕМ и аз предлагам той да бъде избран за генерален директор".