"Разбитата фабрика край Пловдив е с огромен производствен цикъл, представлява цял завод и такава досега не сме разбивали" - това заяви премиерът Бойко Борисов пред журналисти, след като отиде на място в нелегалния цех, който се намира в индустриалната зона между Пловдив и село Труд - в местността "Кошовете", на изхода за Карлово.

Оказа се, че на практика днес службите са разбили две фабрики - първата в Ръжево Конаре, където е бил рязан тютюнът, и тази до Труд, където са правени цигарите.

На мястото, което беше окупирано от полиция и жандармерия, пристигнаха още зам.-главният прокурор Иван Гешев Гешев, главният секретар на МВР Иво Иванов и шефът на Агенция "Митници" Георги Костов.

"Арестувани са 12 души, а готовата продукция е на стойност около 2 млн. лева", уточни Гешев.

Иванов пък добави, че месечно щетите от тази фабрика за бюджета са между 15-20 млн. лева.

Открити са над 1000 кашона нелегални цигари от марките "Мурати" и "Роял", които са с гръцки надписи.

"Тепърва ще установяваме дали е била за гръцкия пазар или за нашия", каза Борисов, тъй като има съмнения, че папиросите са били изнасяни за Гърция заради надписите на гръцки език на кутиите.

Вижте снимки >>

"С главния прокурор, който е в чужбина, с колегата Иван Гешев, ГДБОП, митниците вчера на оперативката решихме да търсим откъде са тия 3,8% - най-ниските контрабандни нива в Европа. Сиреч, защо пък да са и 3,8%. Знаехме, че някъде има подобна фабрика - макар че действат изключително конспиративно, виждате какви изолации. Молдовци и украинци са работниците - те не излизат оттук, живеят тук, имат си щанги да си вдигат - няма да отидат на кафе, на ресторант и по някакъв начин да ги забележат в Пловдив или в друг град. Произвеждат продукцията и я изнасят", каза още министър-председателят.

Той изтъкна, че от сутринта се е чул десетина пъти с Гешев.

"Първо ударихме другата фабрика - в Ръжево Конаре. И се тюхкаме до към 10.00 - 10.30 ч. Но пък продължиха колегите, за което им благодаря. Даже им се карахме по едно време. Но после се обадиха, че са открили вече голямата фабрика. Задържаха там и камиони. По дребни сметки с между 15 и 20 млн. лв. на месец ощетяват бюджета - горе-долу толкова, колкото искат полицаите за нощния труд. В момента Спецпрокуратурата действа по всички адреси", каза още Борисов.

Сградата, в която се е помещавала нелегалната фабрика, е нова, построена в началото на годината и оборудвана с машини за цигари. Хората, които са работили там, са имали спални помещения, кухненски уреди и фитнес.

Спецакцията се случва само ден, след като премиерът съобщи, че от началото на година са задържани 11 тона нарязан безакцизен тютюн, а незаконната търговия с цигари за първото тримесечие на 2019 година е с 2% по-ниско спрямо същия период от миналата година.