Вицепремиерът Томислав Дончев каза, че няма как да поеме Предизборния щаб на ГЕРБ. Той беше помолен да коментира кой ще е новият председател на Предизборния щаб и това, че името му се спряга за този пост, предаде БТА.

"Не, няма как да се случи и е несъвместимо с функциите, които изпълнявам в Министерския съвет", заяви Дончев пред журналисти в парламента.

Той съобщи, че на предстоящото национално събрание на ГЕРБ в неделя ще има промени в устава за намаляване на заместник-председателите на партията на двама и за създаване на комисия по етика. Той обясни, че комисията по етика ще следи не само за вътрешнопартийната дисциплина, а и всеки член, особено този, който е на ръководна позиция, да има поведение, което да бъде в рамките на обществените очаквания и да бъде съответстващо на целите и ценностите на партията. Това ще е помощен орган към Изпълнителната комисия на ГЕРБ, който при нужда ще прави проверки, ще изслушва и ще предлага наказания.

През април, във връзка с имотните скандали, които засегнаха политици от ГЕРБ и доведоха до техните оставки, премиерът и лидер на партията Бойко Борисов заяви, че очаква подобно поведение и от другите партии. Тогава от ГЕРБ изтъкнаха, че "това е стандарт, който се спазва в партията от всички - при съмнения, при сянка от съмнения, се подават оставки".

Попитан дали бившият заместник-председател на ГЕРБ Цветан Цветанов вече липсва като организатор в партията, Томислав Дончев коментира, че "организацията в ГЕРБ е на ниво, а иначе липсата е емоционална категория и всеки трябва да отговаря за себе си".

По повод думите на президента на Партията на европейските социалисти и евродепутат от левицата Сергей Станишев, че премиерът Бойко Борисов "действа не като политик, а като държавник", и последвалото разграничаване на Изпълнителното бюро на БСП от изказването му, вицепремиерът Томислав Дончев коментира, че "това е някаква следизборна абстиненция". В крайна сметка кой е провален и кой успешен политик решават хората на избори, добави той.

Националното събрание на ГЕРБ ще се проведе в Зала 3 на НДК от 12.00 часа на 7 юли, неделя. На събранието ще присъстват 1200 делегати от цялата страна. Ще бъдат предложени и гласувани промени в Устава на ПП ГЕРБ и Изпълнителната комисия на партията.