Това заяви министър-председателят в оставка Бойко Борисов, след среща с обществеността в Харманли.

Борисов напомни, че лагерът в Харманли е направен по времето на кабинета на Пламен Орешарски.

Премиерът в оставка раздели на две групи мигрантите в лагера в Харманли. Едната от тях са хора, бягащи от войната и „Ислямска държава“. Те искат да спазват законите и са благодарни на българската държава за гостоприемството. Тези хора ще бъдат оставени в центъра в Харманли и към тях отношението ще бъда нормално, уточни Борисов.

Във втората група попадат тези мигранти, които не искат да спазват българските закони и нарушават обществения ред. Към тях ще бъдат предприети строги мерки, включително те могат да бъдат екстрадирани. Именно тази група от хора ще бъдат изолирани в пустеещи казарми по границата и настанени във фургони, заяви Борисов.

Той уточни, че тази група обхваща около 1000 души, сред тях няма майки и деца.

На новите места за настаняване ще бъдат разположени фургони, обясни Борисов. Самите обекти трябва да бъдат завършени до седмица. Настанените в преместваемите жилища ще бъдат охранявани като хора, неспазващи обществения ред, добави Борисов.

Лагерите ще бъдат оградени с бодлива тел.

Премиерът в оставка обяви, че организаторът на размириците в Харманли е известен. Той е бил арестуван от германските власти за разпространение на наркотици и е експулсиран от ФРГ. В България подстрекателят е от четири месеца, най-вероятно ще бъде екстрадиран, каза Борисов.

Министър-председателят в оставка заяви също така, че мигрантите в Харманли искат да се върнат по родните си места и по тази причина призова управляващите в Москва и Вашингтон да спрат войните.

Премиерът в оставка разкри, че бунтуващи се афганистанци са били техни сънародници, които не са искали да протестират.

Вчера и днес в социалните мрежи излязоха снимки на пребити бежанци, които са били в стаите си. Според хора близки до тях те били пребити от полицаи.