Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов призова ЦИК да осигури достъп на компютърни специалисти от всички партии да проверят сигурността на вота. Той изрази съмнения, че има намеса в машините за гласуване.

"Машините са пипани 100% и се надявам днес ЦИК да ме опровергае като ме чуе и да разрешат на компътърните специалисти от вяска партия да проверят - да им предоставят кода в присъствието на ЦИК да отворят и да погледнат. 70 000 души да идат до урните, само за да натиснат копчето "Не подкрепям никого", не може да е това.

Въпреки обвинението от ГЕРБ няма да подават сигнал до прокуратурата, защото по думите на Борисов тя "не е инструмент на политическите партии".

 ГЕРБ не вижда българска следа във взрива на Кримския мост

Според лидера на ГЕРБ Бойко Борисов не може да се говори за българска следа по случая с камиона, който предизвика взрива на Кримския мост.

"Имам лош привкус от думата "българска следа", защото и при атентата за папата се говореше за българска скледа и самият той каза после, че това не е вярно. По време на война всеки гледа да изхвърли напрежението някъде навън. Камионът е минал през пет държави. Ясно е, че взривът не е натоварен тук, защото иначе нямаше как да мине границата, можеше и да се взриви", коментира Борисов.

По думите му заради политическата ситуация у нас България е в изолация и изглежда грозна и нестабилна отвън.

Междувременно БСП призова Румен Радев да даде ясен отговор защо България присъства в информацията, изнесена от руска страна за взрива на Кримския мост, така че страната да не бъде въвличана по какъвто и да е начин в конфликта.

Борисов отново изтъкна, че от ГЕРБ не предлагат коалиция, защото тя е невъзможна, "но има политики, 5-6 неща, по които можем да имаме единомислие и да прекараме държавата през кризата".

"Защото, ако ние не успеем с мандата, няма как да се случи и с другите два", уточни Борисов.

Борисов призова партиите към смирение, защото войната става все по-страшна

По думите му заради политическата ситуация у нас България е в изолация и изглежда грозна и нестабилна отвън.

От ГЕРБ-СДС продължават да очакват представители на "Продължаваме промяната" и "Демократична България" на преговорите на контактните групи.

Борисов призова всички политически сили да се смирят, така както от ГЕРБ са се смирили след резултатите от изборите.

"Хората са уплашени, уморени - виждате взривове в Киев, бутнаха най-личното нещо на Путин - моста в Крим. Войната е все по-жестока и страшна. Ние се нуждаем от Мистерски съвет и Народно събрание", посочи Борисов.

Той посочи, се с голямо уважение се отнася към "Възраждане" и много по-лесно би се работило с тях, защото са сериозни хора.

"Проблемът там е идеологически, защото няма на какво да стъпим като темели - те са за референдум за членството ни в НАТО, против еврозоната и да не се помага на Украйна. Това са неща, които противоречат на нашите първи точки в програмата, а по тях имаме съвпадение с ПП, ДБ и ДПС. Ние именно там търсим възможности", поясни Борисов

Лидерът на ГЕРБ изброи първите точки от програмата на партията - евроатлантическа ориентация, подкрепа за Украйна, влизане в еврозоната. Именно по тези точки той очаква да намерят общ език с "Продължаваме Промяната" и "Демократична България". Затова е излъчил за водещи на контактните групи Росен Плевнелиев и Соломон Паси - хора, по думите му, с безупречна евроатлантическа ориентация и неутрални фигури. От ДПС той очаква също подкрепа по ключови приоритети.

Малко да се кротнем всички и да кажем какво можем да направим, призова Борисов останалите политически сили.