"Президентът Радев трябва да даде ясен отговор защо България присъства в информацията, изнесена от руска страна за взрива на Кримския мост". Това поиска Изпълнителното бюро на БСП в своя позиция - тя е разпратена до медиите.

Румен Радев спешно да възложи на българските служби разследване на случая с камиона, тръгнал от Бургас, настояват от "Позитано" 20.

"В тази нарастваща конфронтация да се даде бърз и ясен знак и да не се допуска България да бъде въвличана по какъвто и да е начин в конфликта", категорични са от БСП.

Взривът на Кримския мост е организиран от украинските специални служби, заяви вчера президентът на Русия Владимир Путин, цитиран от ТАСС. На среща с ръководителя на Следствения комитет на Руската федерация Александър Бастрикин, той нарече станалото дори "атентат".

Бастрикин потвърди това и добави, че в подготовката на атентата на украинските специални служби са помогнали граждани на Русия и чужди държави. По думите му Следственият комитет на Русия е установил маршрута на взривения камион на Кримския мост - това е България, Грузия, Армения, Северна Осетия, Краснодарски край.

Във връзка с извънредното положение ръководителят на Следствения комитет каза: "Дадени са съответните указания за провеждане на оперативно-издирвателни дейности на органите на ФСБ, Министерството на вътрешните работи на Русия". За експлозията на Кримския мост е образувано наказателно дело за тероризъм".

Първоначалните данни от разследването сочат, че взривът бил организиран от украинските специални служби с цел е била "да унищожат основен граждански инфраструктурен обект".