Говорителят на премиера в оставка Лена Бориславова коментира пред медиите, че не се притеснява от разследването на Софийската градска прокуратура. Тя обаче го определи като "политическа акция". Пред БТА Бориславова уточни, че е разбрала от медиите за досъдебното производство.

"Не съм официално уведомена от прокуратурата за досъдебно производство срещу мен", каза тя.

"Аз съм спокойна, прокуратурата може да разследва, колкото желае. Това граничи с някаква политическа акция, защото аз лично не съм подписвала никакъв договор от името на банката или от името на кантората", каза Бориславова, която участва в преговорите по управленската програма на кабинета на ПП с кандидат-премиер Асен Василев. Тя добави, че няма как да е участвала в сключването на неизгодна сделка, тъй като е била част от консултантски юридически екип, без да има представителни правомощия.

Бориславова отправи критики по адрес на прокуратурата.

"Аз нямам притеснения, но за мен това не е правно обосновано действие", смята Бориславова, която също е юрист.

"Странно е как водят досъдебно производство срещу конкретно лице, тъй като това не съществува в нашето наказателно правораздаване от едно известно време", коментира още началникът на кабинета на премиера в оставка.

"Това, което е знам, е че има досъдебно производство във връзка с договора на кантората, в която работих преди да вляза в политиката, която помагаше на новото ръководство на Българската банка за развитие (ББР) да се пребори за вписването му и за изобличаването на първите по-големи кредити, сключени при абсолютно нарушение на всякакви банкови правила", заяви Бориславова пред БТА.

"Ако досъдебното производство срещу мен отново е във връзка с този договор, което аз не мога да потвърдя, тъй като разбирам единствено от медиите, е странно в какво качество точно аз съм сочена за извършител на това деяние. Прокуратурата прилага някакво различно наказателно право от това, което аз съм учила в университета", разкритикува тя обвинението.

"Това е една устойчива опорка, която се появи за първи път в жълтите медии, които твърдяха, че аз лично съм получавала хонорара по договора", отрече тя. И отново обвини: "Прокуратурата сега доразвива това, което жълтите медии наложиха. Нямам никакви притеснения за този договор. Ако прокуратурата спазва правото и гледа фактите, аз не очаквам негативен развой от това досъдебно производство", посочи още Лена Бориславова.

По-рано медии съобщиха, че прокуратурата е образувала досъдебно производство за сключена неизгодна сделка от Бориславова. 

По този повод от държавното обвинение уточниха, че информацията "Софийската градска прокуратура образува досъдебно производство срещу началника на кабинета на премиера в оставка Лена Бориславова", е с невярно съдържание, тъ като те не са огласявали конкретно име.

В същото време оттам потвърдиха, че Софийска градска прокуратура наблюдава образувано досъдебно производство за съзнателно сключване от длъжностно лице на неизгодна сделка и от това е произлязла значителна вреда за стопанството, предприятието или организацията, която то представлява - престъпление по чл. 220, ал. 1 от НК.

СГП уточнява, че от 2017 г. досъдебните производства не се образуват срещу лица, съгласно изричната разпоредба на чл. 214, ал. 3 от НПК.

Преди дни самата Бориславова съобщи, че прокуратурата се е самосезирала за договор на ББР, но още не я викала на разпит.

Снимка: БТА