Софийската градска прокуратура започна разслeдване на договор за правни услуги на Българската банка за развитие.

Разследването засега е образувано срещу неизвестен извършител. От прокуратурата не съобщават име с мотива, че от 2017 г. досъдебните производства не се образуват срещу конкретни лица.

Сред проверяваните обаче е началникът на кабинета на премиера в оставка Лена Бориславова, тъй като е работила в кантората, сключила договор с банката, съобщи бТВ.

Разследването е започнало на 3 юни. Разследването е за сключена неизгодна сделка, съобщава телевизията.

Самата тя съобщи преди дни за проверката на прокуратурата. Тогава ставаше въпрос за самосезиране на обвинението по нейния договор с ББР. Той действаше преди година, когато Кирил Петков беше министър на икономиката в служебния кабинет, и беше сключен с адвокатската кантора, където тогава работеше Бориславова.

"Прокуратурата се е "самосезирала", само че не за просрочените кредити или увреждането на държавния ресурс, а заради договор, сключен с кантората, подпомогнала новото ръководство (на банката, б. а.) в първите дни на битката. Жълтите медии на ГЕРБ и ДПС и те ревностно участват в битката от ден едно. През май 2021 си мислех, че най-голямата лъжа за мен може да бъде, че лично получавам заплата от ББР в размер на 14 000 лв. на месец. 12 месеца по-късно осъзнавам, че просто ми е липсвало въображение", реагира самата Бориславова във Фейсбук, като отрече да е взимала толкова голямо възнаграждение.

Тя уточни пред в. "Сега", че не е разпитвана по проверка или досъдебно производство по казуса и отказа друг коментар. От ръководството на ББР е търсена информация за договора му с адвокатското дружество "Джингов, Гугински, Кючуков и Величков" (ДГКВ) - кой, защо и при какви условия го е сключил, а Бориславова беше част от това адвокатско дружество.

Разпространените фотоси на Бориславова и Петков, на които се вижда как тя отключва апартамент, са правени през същия период - миналото лято, когато той е министър, а тя - адвокат от екипа на кантората, работила с ББР.

Бориславова участва в преговорния екип за нов кабинет с мандата на "Продължаваме промяната", който днес се събра на среща в Народното събрание.