Избраният за президент на САЩ Джо Байдън обвини днес Доналд Тръмп, че е отговорен за извършването на безмилостна атака срещу американските демократични институции с нахлуването на негови привърженици в Капитолия, предаде Франс прес.

"Вчера според мен бе един от най-мрачните дни в нашата история", каза той в реч в град Уилмингтън в щата Делауер и нарече участниците в размириците "терористи". Хората не трябва да наричат "протестиращи" стотиците поддръжници на Тръмп, нахлули вчера в Капитолия, а "размирна тълпа, метежници, вътрешни терористи", каза Байдън.

Демократът каза, че Тръмп "опитва да използва тълпа, за да запуши устата на близо 160 милиона американци", гласували през ноември.

Президентът "показа презрението си към нашата демокрация, нашата конституция, върховенството на закона" и извърши атака срещу демократичните институции, което в крайна сметка доведе до вчерашното насилие, добави Байдън.

Бившият министър на правосъдието на САЩ Уилям Бар пък каза, че поведението на президента Доналд Тръмп по времето на щурма срещу Капитолия от негови поддръжници е "предателство на неговата длъжност и на поддръжниците му", предаде Асошиейтед прес. В изявление за АП Бар посочи, че "да се подстрекава тълпа да окаже натиск върху Конгреса е непростимо". Агенцията отбелязва, че Бар беше един от най-лоялните и горещи привърженици на Тръмп в правителството. Миналия месец той подаде оставка поради нарастващите разногласия относно безпочвените твърдения на президента за изборни измами и разследването на сина на новоизбрани президент Джо Байдън.

Ройтерс пък цитира правителствени източници, че оставки са подали Мат Потинджър - заместник на съветника по националната сигурност Робърт О'Брайън; Райън Тъли, който отговаря за Русия в Съвета по национална сигурност, и специалният пратеник за Северна Ирландия Мик Мълвейни.

Поведението на Доналд Тръмп в последно време е "напълно нередно", каза британският премиер Борис Джонсън, цитиран от ДПА. Той обвини американския президент, че е настървил поддръжниците си с безпочвените си твърдения за изборни измами и ги е насърчил да щурмуват Капитолия.

"Осъждам безрезервно насърчаването на хора да се държат по безобразния начин, по който го направиха в Капитолия", каза Джонсън на пресконференция. Той добави, че е "много доволен", че Джо Байдън е бил утвърден от Конгреса за следващ президент на САЩ.