Специални разузнавателни средства са записали как арестуваният за контрабанда Стефан Димитров инструктира задържаната шефка на Агенция "Митници" Петя Банкова за назначения в повереното ѝ ведомство. Това стана ясно от изчетения от Тошко Йорданов протокол от съдебно заседание на Софийския градски съд (СГС) на 6 април по време на първото заседание на временната парламентарна комисия за разследване на корупционните практики в Агенция "Митници" и евентуалната роля на бившия финансов министър Асен Василев в тях. 

Председателят на комисията Тошко Йорданов обяви още, че представители на Софийска градска прокуратура, Държавна агенция "Национална сигурност", Комисията за противодействие на корупцията, бившето ръководство на Агенция "Митници" и Асен Василев са сред гостите, които се очаква да бъдат поканени за изслушване във временната комисия, като той отчете, че ще се приоритизира кой кога ще бъде поканен.

Какво съдържа преписът от протокола на заседанието за мярката за неотклонение на Петя Банкова и Стефан Димитров

На днешното си заседание комисията разгледа препис от протокола на заседанието за мярката за неотклонение на Петя Банкова и Стефан Димитров на 6 април 2024 г. Също така изслуша служебния министър на вътрешните работи Калин Стоянов.

Тошко Йорданов посочи, че в протокола от заседанието е записано, че е извършена експертиза от камери пред Агенция "Митници", които показват, че Стефан Димитров се познава с Бойко Рашков и Асен Василев.

Също така в резултат на специални разузнавателни средства (СРС) се разбира, че Димитрови се познават и имат дългогодишни отношения с Николай Николов - Паскал, както и че са обсъждали с него кои служители на митници представляват пречки за преминаване на контрабандни стоки и кои служители могат да бъдат използвани. От СРС-та е установено категорично, че Стефан Димитров има директни отношение с Петя Банкова.

Тошко Йорданов прочете още, че анонимен свидетел казва, че познава Стефан Димитров и баща му и, че били в добри отношения с Бойко Рашков. Чрез СРС-та са изготвени доказателства за разговори между Банкова и Димитрови. Банкова се консултира със Стефан Димитров за промени в митницата и го запознава с аспекти на дейността. Той пък посреща Банкова в Министерството на вътрешните работи (МВР) и я съпровожда за среща с главния секретар. От СРС се установява, че Стефан Димитров е посочил кое лице на кое място да бъде назначен.

Скандал между Тошко Йорданов от ИТН и Венеция Ангова от ПП-ДБ

"Човекът си кадрува в митниците без проблем", коментира Тошко Йорданов, визирайки Димтров. На бележката му отговори Венеция Нецова-Ангова от "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ), която подчерта, че "това не е доклад, а е препис на протокол" и че Йорданов е можел да спести личните си мнения при представянето му. Тя добави: 

"Смятаме, че тази история изглежда като съшита с бели конци. Прокуратурата влиза в ролята на политически играч в предизборна кампания. Попълва пукнатини с внушения". 

Ангова попита и колко време Йордан Цонев от ДПС, който също е член на комисията, е готвил председателя на комисията за днешното заседание. Тя попита и дали, ако сега бъдат снимани на заседанието на комисията, това означава нещо. 

Йорданов не ѝ остана длъжен и каза, че се надява да има запис на това как Цонев му дава съвети. И добави "Ние с вас имахме снимки, като бяхте неуспяла певица", без да уточнява какво точно има предвид.

На свой ред зам.-председателят на ДПС коментира, че не е виждал такъв скандал в 30-годишната си кариера и че е редно хората да получат отговори.

Изслушването на Калин Стоянов

По време на изслушването си министър Калин Стоянов разказа отново, че Асен Василев го е питал защо не назначава за директор на Областната дирекция на МВР в Хасково Недан Хаджиев, а Стоянов му е отвърнал, че няма как да стане на този етап.

Министърът посочи, че се проверява дали е имало сигнали и оперативни дела срещу бившия главен секретар Живко Коцев, както и дали обвинените за участие в престъпна група за контрабанда, изпиране на пари и корупционни престъпления се споменават в сигнали от партньорски служби. Стоянов пое ангажимент да провери дали Коцев е декларирал получаването на скъп подарък - часовник, както се изисква по закон.

Калин Стоянов повтори, че Бойко Рашков го е запознал със Стефан и Марин Димитрови, но тогава той не е знаел, че са свързани с контрабандни канали. Той потвърди, че често ги е виждал в министерството. Като добави, че няма спомен да се е срещал с тях на друго място.

Хронологията преди днешното заседание на комисията

На 4 април прокуратурата постанови задържане за срок до 72 часа на бившия вече директор на Агенция "Митници" Петя Банкова, Стефан и Марин Димитрови, както и на Никола Николов-Паскал. Това се случи след акция на Комисията за противодействие на корупцията и Държавната агенция "Национална сигурност". Образувано бе досъдебно производство за организирана престъпна група с цел контрабанда, изпиране на пари и корупционни престъпления.

Също на 4 април МВР съобщи, че Живко Коцев е подал заявление за освобождаване от длъжност по собствено желание. Ден по-късно той обяви на съвместен брифинг с тогавашния премиер в оставка Николай Денков, че оттегля подадената си оставка. Денков заяви тогава, че Коцев е подал молбата си за напускане под натиск. Няколко дни по-късно Денков сезира прокурор Даниела Талева по случая с Живко Коцев.

На 9 април служебният кабинет на Димитър Главчев прие решение, с което предлага на президента да издаде указ за прекратяване правомощията на главния секретар на МВР, а на следващия ден държавният глава Румен Радев издаде указ, с който освободи от длъжност Коцев. До избора на титуляр, длъжността ще се изпълнява от главен комисар Димитър Кангалджиев, доскорошен заместник на Живко Коцев.

Впоследствие Софийският градски съд остави в ареста Банкова и Стефан Димитров. По време на делото съдия Тони Гетов съобщи, че в материалите по разследването има снимки и записи на разговори между Петя Банкова и Живко Коцев. Заснети са снимки на Живко Коцев, Стефан Димитров и "друго обществено известно лице", на които се вижда часовник, който след срещата им вече е на ръката на Живко Коцев, каза съдия Гетов. Гледането на мярката на Марин Димитров бе отложено, тъй като мъжът постъпи в болница.