Бойко Рашков е запознал Калин Стоянов със Стефан и Марин Димитрови. Това заяви пред журналисти вътрешният министър, отбелязвайки, че има информация за "вечеринки, които са организирани в дома на Бойко Рашков в тесен кръг".

"Всички ги познават. Познавам ги от министерството. Бойко Рашков запозна абсолютно всички с тях. Те бяха доста често в МВР. Предимно Стефан", коментира преди изслушването в комисията за "Митниците" Стоянов.

На въпрос дали е знаел с какво се занимават Димитрови, Калин Стоянов отговори: "Хора, като вътрешния министър, който видиш при него, независимо в какво качество е там, всеки го възприема като едва ли не, като някаква чиста монета, че тези хора са доста близки до министъра, още повече, че се случваше доста често".

Попитан дали има информация за вечеринки при Рашков, министърът потвърди. "Да, имам такава информация за вечеринки, които са се организирали в дома на Бойко Рашков в тесен кръг, на които са се разпределяли задачи на всеки присъстващ - кой по какъв начин да ме дискредитира до ротацията, за да не остана на поста министър и впоследствие на тези вечеринки, след като се разпределят задачите, е започвало кадруването - кой ще бъде министър, кой ще бъде зам.-министър и т.н.", подчерта още Стоянов.

Вътрешният министър потвърди и че е бил разпитван в прокуратурата, но обясни, че разпитът е бил за назначения в Областната дирекция на МВР в Хасково, а не за казуса с Живко Коцев и агенция "Митници".

На въпрос дали Асен Василев е искал от него да бъде назначен конкретен директор на ОД на МВР - Хасково, министър Калин Стоянов отговори положително.

"Няма как да ме принуди както той, така и всички останали, които опитаха по някакъв начин да ми въздействат да назнача който да било, където и да било, на каквато и да било длъжност, така че Асен Василев също не успя. Да, имаше виждане за един човек, за който той каза, че аз мога да разчитам на него, но това не се случи", каза Стоянов.

"На 3 април Живко Коцев дойде при мен и ми каза, че трябва да отиде до Комисията за противодействие на корупцията. Малко по-късно разбрах, че е в СГП и поисках да се свържа и да говоря с него. Свързахме се и ми каза, че иска да си пусне три дни платен отпуск", коментира Стоянов и добави, че е знаел за обиска в кабинета му.

"Разговорът с него беше само вечерта, когато приключиха процесуалните действия и когато си подписа заявление, с което поиска да напусне системата на МВР. По никакъв начин не съм оказвал натиск", уточни още Стоянов.

По думите му някой е съветвал Живко Коцев за всичко.

"Едното е подаване на оставка по собствено желание, а на другия ден всички станахме свидетели как стана оттеглянето ѝ", добави Калин Стоянов.

Мисля че ще се преборим с явлението купуване и продаване на гласове, каза още Стоянов по отношение осигуряването честността на предстоящите избори.