Вместо да се погрижи за градината си, както сам казва в поста си във Фейсбук, съпредседателят на "Продължаваме промяната" Асен Василев коментира "истерията последните 24 часа по повод проекта на бюджет, представен от кабинета на Гълъб Донев".

Василев казва, че на първо четене вижда поне две големи грешки. Първата е, че по Плана за възстановяване са планирани да се направят 100% от разходите, а да се получат 0% от приходите. Това е грешка за 2,881 млрд. лева, според него.

Втората грешка е, че не е заложено да се съберат 100% дивидент от държавните предприятия. Това е грешка от 1,721 млрд. лева., според Василев.

Тези две грешки, отбелязва той, намаляват бюджетниоя дефицит с над 4 и половина млрд. лева (предложен по проект е почти 12 млрд. лева - б.р.) и той пада на 3,6% от БВП. Сигурен съм, изтъква съпредседателят на ПП, че "като започне работната седмица и получим информацията, която сме поискали от Министерство на финансите и прегледаме бюджета на Гълъб Донев перо по перо и останалите 0,6% ще бъдат намерени и така ще имаме бюджет с 3% дефицит без да се намали с нито един лев нито една заплата, нито една пенсия". 

И преди съм казвал, пари има за всички, само да не се краде, заключава Асен Василев.

Междувременно Владислав Панев - зам.-председател на "Демократична България", каза по Нова, че подкрепят служебното правителство за това да внесе бюджет за 2023 г. и повтаря казаното и от Василев.

"Смятаме, че има много сериозни резерви и объркани сметки от служебния кабинет, така че дефицитът може да бъде намален от 6,4% до 3%, каквато е нашата цел. Капиталовите разходи са ненужно раздути, включително има и грешки. Заложени са разходи, но не и приходи по Плана за възстановяване. Можем да увеличим приходите от дивиденти на държавните компании. Разликата между капиталовите разходи и постъпленията от еврофондове за 2022 и 2023 г. е 7 млрд. лева", каза Панев. Той смята, че още 1% от дивидента на държавните компании и ще се намали заложеният дефицит.

Панев смята, че в дългосрочен план трябва да се върне 20% ДДС за заведенията, но не от 1 юли.