"Натискът към България идва от западните страни и САЩ, а той трябва да се обърне - те трябва да накарат РС Македония да спазва споразуменията, за да може да започнат преговори за влизане в ЕС." Това заяви в NOVA News евродепутатът Ангел Джамбазки.

"Всъщност, парадоксално, това поведение на САЩ и ЕС работи за руските интереси", подчерта той.

"Договорът трябва да се спазва и не се спазва от правителството в Скопие. В учебниците, медиите, политиците продължават с езика на омразата срещу България, това не се е променило", посочи Джамбазки.

Според него една от задачите на настоящото управление в България е била да предаде позицията на страната ни, но те може би са разбрали, че ще пострадат много.

"Ако българското правителство се огъне, ще се счупи. Това управление се ръководи от Нинова, а "Демократична България" слугува на БСП. Промени ли се българската позиция по отношение на Северна Македония, правителството пада", категоричен е Ангел Джамбазки.

Междувременно върховният представител по външната политика и сигурност Жозеп Борел поиска преговорите за присъединяване на Северна Македония и Албания към ЕС да започнат незабавно. Той заяви, че ще продължи сериозният натиск от страна на Съвета на ЕС върху България и западната ни съседка за решаването на двустранния спор, предаде БНР.

Борел поиска българското вето да бъде преодоляно до края на френското председателство, което изтича в края на юни.

България в същото време потвърди двете си главни искания, а Скопие на свой ред прехвърли отговорността към София.