Според министъра един от основните изводи е от посещението на правителствената делегация в Брюксел на 9 и 10 септември, е че България има едно младо и динамично правителство. Кредитът на доверие е безценен за нас и имаме златния шанс да покажем какво можем, каза министърът. По думите му след визитата на българското правителство има качествено нови отношения на всички нива с Брюксел.
Плевнелиев се е срещнал с трима еврокомисари, с директора на генерална дирекция „Регионална политика” в ЕК Дирк Анер, с управителя на ЕЦБ. Изводът е, че българите правят нова заявка за промяна – за добрата комуникация на всички нива, каза той. Основен приоритет на правителството е борбата с конфликта на интереси и с корупционните практики. Големият кредит на доверие, което получаваме, се счита за едно ново начало. Дори и да опитваме да скрием нещо, нашите европейски партньори вече го знаят, каза още той.
Принципната подкрепа на Европейската комисия за удължаването на срока на програма ИСПА е на базата на поетите ангажименти от България да направи всичко възможно проектите по програмата да се случат навреме, подчерта министърът. Плевнелиев посочи, че от ЕК са изразили пълна подкрепа за преструктурирането на НАПИ и са дали положителна оценка на ОП "Регионално развитие".
Зам.-министър Лиляна Павлова обясни, че България е получила принципно съгласие за удължаване на програмата ИСПА, но това ще става проект по проект след оценка на риска, която ще се извърши в комитета по наблюдение на програмата. Такъв комитет ще се проведе в първата седмица на декември. Тогава ще бъдат подготвени всички срокове по различните проекти по ИСПА. Ще се направи и оценка на самите проекти. Министърът е отишъл в Брюксел с разписани екшън-планове по програма ИСПА и с направена оценка на проектите по ФАР. Това се е оценило високо от представителите на ЕК.

Вижте снимки на министрите след Брюксел