Живко Коцев напуска изцяло системата на МВР - това става ясно от официалната му позиция, публикувана в сайта на вътрешното министерство, след като тази сутрин изненадващо подаде оставка като главен секретар. 

"Обръщам се към Вас с цялото си уважение и за да предотвратя излишни спекулации и внушения спрямо мен и Министерството на вътрешните работи. През последните седмици мислих сериозно дали да прекратя професионалния си път в системата на МВР. Направих равносметка на постигнатото, успехите и несгодите. Прецених, че съм вложил достатъчно сили и енергия в работата в услуга на обществото", обяснява в позицията си Коцев. 

"За мен върховенството на Закона, спазването на реда и правилата са кауза, която трябва да припознае всеки служител в правоохранителната система. Професионалната ми биография до момента е свързана изцяло с МВР. В този смисъл решението ми е трудно. В същото време е лесно, защото изцяло почива на вътрешното ми убеждение. Ще продължа реализацията си в друга сфера на обществения живот", обяснява още Коцев. 

Той се обръща към служителите на МВР с благодарност.

"На хилядите достойни полицаи, пожарникари и спасители благодаря от цялото си сърце за дългогодишната ни съвместна работа. Знам колко е трудно в сложна обстановка да запазите мотивацията и енергията си. Пожелавам Ви здраве, смелост и решителност. Поклон пред ежедневния Ви неуморен труд! Нека успехът винаги съпътства всички настоящи и бъдещи служители на МВР!"

Позицията на Коцев идва след като тази сутрин изненадващо обяви, че подава оставка като главен секретар на МВР. От ПП-ДБ коментираха, че това било вследствие на натиск от вътрешния министър Калин Стоянов, който от своя страна отрече. 

Самият Кирил Петков обяви пред журналисти, че офисът на главния секретар на МВР е бил претърсен. По думите на съпредседателя на ПП сме свидетели на започването на една от най-мръсните кампании, която България е имала.

"Реално бухалките се извадиха отново. Във вчерашния ден - арести на висши длъжностни лица в "Митници", без яснота какво се случва, как се случва, никой не излиза да каже нищо. Днес изчезва главният секретар, никой не знае къде е. Бил си подал оставката. Калин Стоянов излъга вътре, че в първия момент не знаел какво се случва с главния секретар, а информацията, която имаме, е, че вчера са претърсвали неговия офис", съобщи Петков. 

Живко Коцев пое поста през септември 2023 година на мястото на Петър Тодоров. До назначаването му се стигна след седмици на напрежение между държавния глава Румен Радев и правителството на акад. Николай Денков.