"Категорично никакъв натиск няма". С тези думи вътрешният министър Калин Стоянов отрече, че главният секретар на МВР Живко Коцев е подал оставка не заради посочените лични причини, а заради системно оказван натиск.

Посочените от него причини са лични, подчерта Стоянов, като отбеляза, че съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков е настоявал за определени назначения.

"Негово искане, когато беше в моя кабинет в Министерството, беше точно това - за ръководител на оперативния щаб за изборите да сложим заместник-министър Кирил Ценкин. Тогава аз му казах, че това много трудно може да се случи, дори и невъзможно, тъй като винаги назад във времето, а и занапред ще бъде и е бил главният секретар, но няма как лице, което е част от политическия кабинет, в случая какъвто е заместник-министъра, да бъде ръководител на оперативния щаб", обясни вътрешният министър.

Обвинението беше отправено лично от премиера Николай Денков по време на интервюто му на живо във Фейсбук по-рано днес.  

"Не за първи път чух от премиера Николай Денков, че евентуално е имало някакъв натиск, че те си комуникират заедно, би следвало комуникацията да минава през нас", добави Стоянов пред журналисти в парламента.

Вътрешният министър посети Народното събрание, за да бъде изслушан във връзка с убития съдебен лобист Мартин Божанов-Нотариуса. Заседанието продължи около час и премина при закрити врата.

Искането за изслушване бе внесено от Атанас Атанасов, съпредседател на парламентарната група "Продължаваме промяната - Демократична България". 

Калин Стоянов отново заяви, че не е познавал Мартин Божанов - Нотариуса.

"Единствената структура, която успя да събере материали и данни за този човек, които данни послужиха да бъде образувано досъдебно производство, това е Главна дирекция "Борба с организираната престъпност", и то под мое ръководство. Дали е бил или не сътрудник едно лице, независимо дали е Мартин Божанов или който и да било друг, това представлява държавна тайна. Дали едно лице е сътрудник или не, това по никакъв начин не му дава протекция по отношение на него да не бъде извършено наказателно преследване", обясни министърът на вътрешните работи в оставка.

Веднага след края на заседанието бе подновено и живото излъчване от пленарната зала на парламентарния канал и интернет страницата на парламента.