За 15-та година в хасковското село Рабово, община Стамболово, край брега на река Арда се проведе "Фестивал на лимеца" - древното жито на траките".

Вижте снимки

Фестивалът се превръща в единствения по рода си в България. Така всяка година през последната седмица на месец юли в село Рабово се прави възстановка на ритуала по зажънването и приготвянето на хляба.

"Зажънването на лимеца по нашите земи е от повече от 8 хиляди години. Той е накарал човешкия род да продължи да живее", разказа Станислав Илиев, уредник в отдел "Археология" на хасковския музей.

Снимка: БТА

Легендите за древното жито разказват, че само 100 грама от него са достатъчни на човек да преживее цяла седмица.

"Съвременните диетолози препоръчват лимеца, еднозърнестия лимец да се ползва не повече от 50-60-100 грама дневно, защото той е малко по-силно енергиен от останалите пшеници. Съдържа съвсем минимално количество глутен", обяснява фермерът Петко Ангелов.

Снимка: БТА

"Когато класът е във восъчна зрялост, лимецът е черен и няма такъв аналог по света. Характерен е с това, че има по-голямо съдържание на цинк и магнезий. Хански лимец - така се среща като наименование в старо време, предназначен е бил за по-богатото общество", допълва земеделецът.

Снимка: БТА