Тримата кандидати ще бъдат номинирани чрез тайно гласуване, съобщи БНТ. От надпреварата се отказаха Сливенският митрополит Йоаникий и Великотърновският митрополит Григорий.
Според устава на църквата, в избора за патриарх не могат да участват Пловдивският митрополит Николай, който няма 50 години, и Доростолският митрополит Амвросий, който управлява своята епархия по-малко от 5 години. Митрополитът на САЩ, Канада и Австралия Йосиф възнамерява да си даде отвод, но не е ясно дали Синодът ще го приеме.

В избора на следващия български патриарх ще участват общо 148 души. На 13 януари епархиите в страната и чужбина излъчиха своите 80 делегати.

"Ако не изберем тримата митрополити, кандидати за патриарх, поне ще ви уведомим дали има митрополити, дали си отвод", каза преди заседанието на Светия синод митрополит Йосиф, цитиран от БТА. 
На въпрос дали ако има отводи на митрополити, може те да не бъдат приети от Синода, митрополит Йосиф отговори, че "българският Свети синод е неузнаваем, той бавно мисли, но мъдро решава".

Попитан дали сам ще си направи отвод, той заяви: "Обещал съм ви отвод и трябва да го направя".
На пожеланието на журналистите да си помисли и да не се отказва от участие в избора на тримата кандидати за патриарх, Американският митрополит цитира народната мъдрост - "Кантар лъже, владика не лъже".

На днешното заседание сме 13 митрополити, тъй като Западноевропейският митрополит Симеон е болен и е изпратил официално медицински документ, допълни Йосиф. Той добави, че митрополит Симеон няма да дойде и на събора на 24 февруари.

Всеки един от тримата кандидати за патриарх, за да бъде избран, трябва да получи подкрепа от десет гласа.
"Не мога да кажа дали ще изберем тримата кандидати, изборът ще е труден", коментира Йосиф, но изрази надежда, че това може да стане и днес. Заседание на Светия синод ще има и в събота.

По повод мнения, че Ловчанският митрополит Гавриил е един от потенциалните кандидати за патриарх, той пък коментира: "Не считам себе си за най-добрия, но воля Божия е за всичко, ако ми се гласува доверие, ще приема, ако не - ще помагам на новия патриарх, както съм помагал и преди това".
Гавриил добави, че монасите имат едно Светоотеческо правило, което гласи: "Към нищо не се домогваме и от нищо не се отказваме". "И аз се старая да вървя по това правило", каза митрополитът още.

На въпрос редно ли е за патриарх да бъде избран митрополит, който има досие, той попита "защо не, ако не е направил нищо лошо и се е стараел да бъде честен към църквата?". Зависи какво е досието обаче, това е много важно, отбеляза Гавриил.
ИЗБРАНО