Владиката допълни, че "хора с много пари" се опитват да влияят върху избора на нов български патриарх и прогнозира, че предстоят нови атаки до 24 февруари, когато трябва да бъде избран наследник на починалия на 6 ноември патриарх Максим.

„На 20 ноември близък ми се обади и ми каза, че е имало събиране, на което се е взело решение да се води яростна клеветническа кампания срещу мен, защото в никакъв случай не трябва да стана патриарх", обясни митрополит Гавриил.

Вчера той бе обвинен от архимандрит Касиан от манастира в кюстендилското село Копиловци, че е имал връзки с Държавна сигурност. В същото време обаче
ловчанският владика е един от 3-мата в Светия Синод без досие и отговаря на всички изисквания да бъде новият патриарх. Другият, който е без агентурно минало и има навършени години, е Амвросий Доростолски. Той обаче има сериозни здравословни проблеми.
Третият без досие е митрпополит Николай, който обаче няма нужните години, а четвъртият бе покойният патриарх Максим.

Митрополит Гавриил разказа, че през 1979 г. е трябвало да бъде подстриган за монах. Тогава двама агенти от Държавна сигурност отишли при патриарх Максим. Той обаче им казал, ако имат доказателства да арестуват Гавриил, да го направят, в противен случай да си тръгват. „След това аз бях подстриган за монах”, разказа митрополитът.

"Ако Касиан продължи да ме клевети ще заведа наказателно дело", категоричен е митрополитът.
Той коментира, че изявленията на архимандрит Касиан неслучайно се появявали сега, когато предстои избор на патриарх, и попита защо тези сведения не са били огласени през 1998 г., когато е станал епископ, т.е. е заел висшия църковен пост.

"Сигурен съм, че ще има още атаки от хора, които имат интерес някой друг да стане патриарх", обобщи Гавриил Ловчански, цитиран от "Дневник". Той отказа да говори по-конкретно, но в контекста на няколко въпроса за дадените от други митрополити архонтски титли, добави, че "хора с много пари" се опитват да влияят" на избора на глава на Българската православна църква.
Той уточни, че тези хора имат интереси - "може би финансови, може би други", а в отговор на питанията на телевизионните водещи добави, че църквата не може да се похвали с авоари, но има още имоти. 
ИЗБРАНО