Работниците от ТЕЦ "Марица 3" в Димитровград излязоха на протест в центъра на София с искане за незабавно отваряне на централата. Акцията е под наслов - "Не убивайте българската енергетика! Съхранете българската енергийна независимост!" и е организирана от КНСБ. Освен представители на синдиката обаче, сред недоволните са и работещи, и представители на ръководството на ТЕЦ-а.

Вижте снимки тук

Демонстрантите започнаха да се събират на Лъвов мост по обед, като малко след 13:00 часа те тръгнаха по бул. "Мария Луиза" към Министерството на околната среда и водите. Заради протеста в района има струпване на полицаи, а движението е спряно.

Минути след като се събраха пред МОСВ, протестиращите от "ТЕЦ Марица 3"-Димитровград изпратиха преговорна група за среща с вицепремиера по климатичните политики и министър на околната среда и водите Борислав Сандов.

Вицепрезидентът на КНСБ Тодор Капитанов заяви, че настоящият протест не е политически. Той е само и единствено за запазването на работните места на 250 човека от Димитровград, каза той. Капитанов предупреди, че очакват резултати от срещата на вицепремиера или ще има по-сериозни действия, като евентуално нахлуване в министерството.

Юрисконсултът Юлиан Семерджиев, който беше част от преговорната група, заяви пред журналисти по-късно, че Борислав Сандов е казал, че няма да изпълни искането за отваряне на ТЕЦ.

 

Протестиращите, след час от началото на демонстрацията, се отправиха към Министерския съвет.

 

Те носят плакати с надписи, част от които гласят: "Днес зелен режим, утре режим на тока", "Не убивайте българската енергетика", "Зелена операция ликвидира българската енергетика", "Долу зелената мафия", "Искаме работа, а не глад", "Трансформация, а не ликвидация". Те носят и свещи като символ на проблемите на българската енергетика.

За БТА юрисконсултът Юлиан Семерджиев заяви, че централата е затворена неправомерно.

Близо 2000 души са заявили участие в мероприятието от Стара Загора, Гълъбово, Раднево, Перник, Кюстендил и Бобов дол. Според организаторите на протеста има около 3000 души.

Недоволството е провокирано от решението на правителството да спре централата, както и от изказването на министър Сандов, че и други централи в страната "са нарушители".

 

Топлоцентралата беше затворена на 21 април заради замърсяване на въздуха. Протестът в четвъртък обаче беше отменен след няколко противоречиви заповеди, издадени от министъра на околната среда и водите Борислав Сандов и РИОСВ - Хасково.

На 12 май вицепремиерът Сандов даде брифинг, на който обяви, че дружеството остава затворено заради нарушения на нормите за качество на въздуха. Той информира също, че страната ни е осъдена от Съда на Европейския съюз заради системно замърсяване със серен диоксид в Югоизточна България.