"Преходът към зелена енергия не трябва да е за сметка на конкурентоспособността на българската икономика" - заяви президентът Румен Радев, който днес на "Дондуков" 2 проведе среща с председателя на Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ) Пламен Димитров и с представители на ръководството на организацията.

"Като държава-член на ЕС България работи за постигането на обявените цели за превръщане на Европа във въглеродно неутрален континент, но трябва да бъдат също така ясни и мерките за запазване и насърчаване на нашата конкурентоспособност. Това са огромни инвестиции, особено за по-бедни държави", подчерта държавният глава, цитиран от прессекретариата на "Дондуков 2".

"Зелената сделка" в рамките на Европейския съюз и нейното отражение върху българската енергетика беше сред водещите акценти на срещата.

По думите на държавния глава комплексът "Марица изток" дава независимост, автономност и суверенитет на България, произвежда между 40% и 60% от електроенергията в страна, а суровините, технологията и инсталациите, са български.

Председателят на КНСБ Пламен Димитров беше приет от президента Румен Радев

Снимка: Пресслужба на държавния глава

"Резултатите от т.нар. "Зелена сделка" в перспектива означава повишение на цената на емисиите и изискванията към енергийните централи, използващи въглища. Това изправя страната ни пред сериозен проблем, с оглед тежкото финансово състояние на "ТЕЦ Марица-изток 2", каза още той.

И Румен Радев, и представителите на КНСБ подчертаха необходимостта от много по-голяма активност на българското правителство за присъединяването на страната ни към европейските програми за въглищните региони в преход и изработването на ясна стратегия за развитието на една стратегическа за България сфера като енергетиката.

От синдиката дадоха за пример позицията на други държави-членки на ЕС, вече заявили и отстояващи интересите си, включително и с осигуряване на европейско финансиране за своите въглищни региони или за трансформация на енергийните си мощности. България е в ключов момент за определяне на перспективите за развитие на своята енергетика и са необходими отговорно отношение, съгласие и единна политика за гарантиране на енергийния баланс и енергийната сигурност в страната, бяха единодушни участниците в дискусията.

Според КНСБ в идващите години България е застрашена да се превърне от регионален износител на електроенергия в крупен вносител, ако няма яснота за бъдещето на използващите въглища електроцентрали, на АЕЦ "Белене" и т.н.