Служители на МВР от цялата страна протестираха в столицата на днешния празник на полицията. Те се събраха в градинката между Министерството на вътрешните работи и църквата "Св. Седмочисленици".

Протестът се организира от Синдикалната федерация на служителите в МВР и в него участваха като гости и представители основните синдикати в страната.

Всички снимки вижте тук >>

Протестиращите попитаха на коя линия е МВР и на коя линия смята правителството, че е МВР. Не сме съгласни да ни изключват от първа линия, каза председателят на синдикалната организация Валентин Попов, който напомни работата на служителите на гранично-контролния контрол, на КПП-та на изходите и входовете на градовете през пролетта, полицейските служители, проверяващи карантинираните. Той посочи, че и полицаи, които днес са на работа, подкрепят колегите си, събрали се да протестират с включени сигнални лампи на служебните си автомобили.

От синдикалната организация заявиха, че не са доволни от 15-процентното увеличение и напомниха, че на други администрации в страната са повишени заплатите с 30 процента с мотива, че са на първа линия в борбата с коронавируса.

Министърът на вътрешните работи Христо Терзийски коментира пред журналисти пред сградата на МВР, че и професионалното, и политическото ръководство на МВР, а и правителството е категорично, че МВР е на първа линия. Той отбеляза, че 30-процентно увеличение е дадено на администрации, които са с изключително ниско начално заплащане към онзи момент.

Снимка: БТА

Нашите преговори за увеличение на заплатите започнаха веднага след юли, когато се договаря бюджетът на цялата държава, каза той и допълни, че категорично трябва да се увеличат заплатите на полицаите, но това е въпрос на възможности на самата държава - на финансовите разчети, на ситуацията, в която в момента се намира цялата страна. Министърът посочи, че са в непрекъснат разговор с финансовото министерство. Реално разчетът към момента, който е направен, е за увеличение с 15 процента, но това е към основната заплата, с останалите допълнителни увеличения като клас прослужено време може да надвиши и 20 процента, каза Терзийски.

Снимка: БТА

Той отбеляза, че това 15-процентно увеличение струва 231 млн. лв. Освен това ще има допълнително 65 млн. лв. за извънреден труд. По думите му правителството осигурява сума от около 300 млн. лв. за 2021 г.

Снимка: БТА