Сарафов, който в момента е зам.-главен прокурор, бе единственият кандидат за поста, овакантен, след като предишният директор - Евгени Диков, беше избран за член на ВСС.

Кандидатурата на Сарафов бе предложена от Диков, самия Сотир Цацаров и членовете на Прокурорската колегия Пламена Цветанова, Пламен Найденов и Даниела Машева.
За избора му бяха нужни не по-малко от 8 гласа.

Концепцията на Сарафов

Все още капацитетът на НСлС не се използва пълноценно, все още натовареността е ниска, заяви самият Борислав Сарафов при представянето на концепцията си, която беше излъчвана онлайн в сайта на ВСС.

„Следствието трябва да отговори на обществените очаквания, които ежедневно се завишават. Обществото очаква видими резултати. Очаква по-динамична работа. Доколкото зная, и самите следователи очакват по-висока натовареност, която да осмисли техния професионален ангажимент и тяхната професионална интеграция”, аргументира се Сарафов по време на изслушването си, цитиран от "Фокус".

Според него професионалният и кадрови ресурс на НСлС позволява доста по сериозна натовареност.

„Тук е мястото да призная една своя грешка. Със заповед на главния прокурор аз бях упълномощен да възлагам дела на НСлС, по предложение на окръжните прокурори. Отчитам като свой пропуск, че тази своя възможност не съм я използвал пълноценно”, каза още Сарафов и пое ангажимент това да бъде коригирано.

Той предвижда и мерки по отношение на проактивна медийна политика за популяризиране на постигнатите успехи в дейността на НСлС, активно и ефективно използване на инструментите за поощрения и наказания, както и повишаване професионалната квалификация на следователите. 

Скандалите

Името на Борислав Сарафов беше замесено в два скандала - служителка на МВР и следовател заведоха частни искове срещу него. Миналата година дознателката от ГДБОП Любомила Ценова заведе две дела срещу него заради упражнен натиск по висящото разследване срещу собственика на строителната фирма "Агромах". Тя претендираше, че Сарафов й е отправил обиди и заплахи, но в крайна сметка оттегли исковете си, след като той бе принуден да й се извини.

В края на февруари тази година следователят от Националната следствена служба Страхил Каменички също внесе в съда граждански иск срещу зам.-главния прокурор за обиди и упражнен натиск. Този път ставаше дума за разследването за трагичния инцидент с цистерната в Хитрино. Делото обаче беше прекратено от съда заради функционалния имунитет на Борислав Сарафов.

Биография

Борислав Сарафов има над 22 години общ юридически стаж, от който 21 години в органите на съдебната власт като следовател и прокурор. В периода ноември 1994 г. – януари 1996 г. е инспектор в Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“, след което до 18 февруари 2001 г. е следовател в Окръжен следствен отдел – София.

През 2001 г.  е зам.- районен прокурор в Сливница. Бил е прокурор в Окръжна прокуратура – София, във Върховна административна прокуратура и Върховна касационна прокуратура.

През 2009 г.-2010 г. е заместник-апелативен прокурор на Апелативна прокуратура – София.

От 2011 г. до 2013 г. е административен ръководител на Апелативна специализирана прокуратура.

От 18 януари 2013 г. до избирането си за директор на НСлС Борислав Сарафов е заместник на главния прокурор.