Днес беше подписан Меморандум за разбирателство и сътрудничество за противодействие на интелектуалното пиратство у нас между МВР, Сдружението на разпространителите на бизнес софтуер и на звукозаписната индустрия. Документът е продължение на предишно споразумение от 2004 г. за противодействие на интелектуалното пиратство и защита на интелектуалната собственост.

Повече от 60% от софтуера в България е нелегален, при средните нива за Европа – 35%, смята Георг Хених, европейски директор на Сдружението на разпространителите на бизнес софтуер, съобщи Дарик.

Oт 2008 г. досега в ЕС заради интелектуалното пиратство са изгубени повече от 100 000 работни места. Ако тази тенденция се запази, през 2015 година се очаква да станат 1,2 млн., съобщи Френсис Мур, цитирана от "Фокус".
Според нея в България не може да бъде развит нормален пазар на музикалната индустрия, тъй като пиратството пречи и все още няма законови мерки, които да го възпират.

На срещата от МВР са били поискани законодателни мерки, за да могат потребителите в страната, които теглят пиратски софтуер, музика или филми да бъдат следени чрез интернет доставчиците. Предлага се потребител, нарушил авторските права, да се предупреждава два пъти, след което да бъде глобен.

Вътрешният министър Цветан Цветанов призна, че не ни достига обучение в правораздавателната система. Според него служителите на МВР в цялата страна трябва да бъдат обучени по въпросите за престъпленията с интелектуална собственост. Той добави, че тепърва мерките, които ще се вземат, ще се обсъждат на кръгли маси и форуми, за да бъде постигнато компромисно решение.
Вътрешният министър посочи, че предстои и работа по дисциплината ни като потребители, защото е важно "всеки един от нас да не се превръща в интелектуален пират". Цветанов получи награда за принос в закрилата на интелектуалната собственост за 2009 г.

Следенето в интернет нарушава правата на потребителите, скочиха веднага от Асоциация “Активни потребители”, съобщи БГНЕС.
Ако има борба с пиратството в интернет, тя трябва да се води срещу този, който предоставя за свободно разпространение материали без платени авторски права, а не срещу този, който ги ползва, смятат от асоциацията. Потребителят не може да бъде задължен да знае дали нещо, което някой друг е пуснал в интернет, е с платени права или не.


Вижте видео от изказването на Френсис Мур