Много граждани, потърпевши от развод родители, на които е отказан достъп до децата им, състуденти и приятели на убития Пейо се събраха на протест в столицата пред Министерския съвет под мотото "В памет на един баща". Протестът започна пред сградата на Министерство на правосъдието и се прехвърли на площад "Независимост", а организатор е Фондация "За споделено родителство".

Протестиращите настояват за равни права между родителите и да се сложи край на домашното насилие не само над жените, но и над мъжете. Тук са и близки на убития баща на две деца, който се прости с живота си заради спор за родителски права, според разследващите.

Още снимки вижте тук>>

"Точно месец след протеста под мотото "Не" на родителското отчуждение и "Да" на споделеното родителство" отново излизаме на протест, но този път в защита на един баща, който загуби битката за споделено родителство завинаги", заявиха от фондацията.

На митинга хората разказаха личните си истории, а сред тях имаше не само отчуждени насила от децата си родители, но и дядовци, на които е било отказвано да виждат внучето след развода. Тук беше и бившият депутат Велико Минков, който претендира да е баща на второто дете на Габриела, обвинена в убийството на Пейо. Той нарича убития мъж "другар по бащина съдба". 

Протестиращите настояват за адекватни промени в Семейния кодекс, които да гарантират споделеното родителство. Хората издигнаха плакати с надписи "Родителското отчуждение убива", "Това е последният ни шанс" и "Време е за споделено родителство".

Снимка: Булфото

44-годишният Пейо Пеев, в чиято памет се събраха хората тази вечер, беше убит от съпругата и тъща си, по данни на разследващите. А по свидетелства на негови приятели и близки, той е бил обект на домашно насилие и преди това.

Приживе дори е споделил, че се опитват да го тровят и упояват. Тялото му беше открито в обгорен автомобил миналата седмица в кв. "Драгалевци", а за убийството бяха задържани съпругата на убития и майка ѝ.

Прокуратурата поиска най-тежката мярка за неотклонение "задържане под стража" за двете обвиняеми. Съдът реши да остави в ареста Красимира Трифонова и пусна под домашен арест Габриела Славова-Пеева, за да се грижи за децата си, но от главния секретар на МВР стана ясно, че малките са изведени от дома й и в момента за тях се трижат бабата и дядото по бащина линия.

Снимка: Булфото

Социалните служби потвърдиха, че са извършвали проверка в дома й след сигнал на съсед, че е оставяла детето голо, босо и без надзор.

Снимка: Булфото

От два дни тече и ново разследване срещу двете жени - за лично укривателство. То все още е срещу неизвестен извършител и се предполага, че става дума за хора, които са опитали да помогнат на двете жени в заличаването на следите от убийството.

Снимка: Булфото