Сакар угасна след дни борба с огъня, но за гората и за животните щетите са големи. Пожарът край границата с Турция тръгна от изхвърлена на пътя незагасена цигара и горя дни наред.

Равносметката от този необмислен акт е опожарени гори, обгорели птици и десетки стада останали без паша.

След пожара започна опис на щетите. От "Зелени Балкани" също обхождат терена.

Гнездата на царския орел и друг защитен вид - белошипата ветрушка са спасени.

Много влечуги обаче са нямали шанс. Подобни големи горски пожари са най- опасни за костенурките, които са защитен вид. В пожара са пострадали и ято щъркели. Хората от Радовец са ги спасили от огъня, а птиците са настанени за лечение в Спасителния център в Стара Загора, съобщава bTV.

"За съжаление, на два от тях състоянието е било доста тежко и те не са успели да оцелеят. А за другите 4 се полагат грижи и имат всички шансове да бъдат излекувани и да бъдат върнати отново в природата", каза Градимир Градев - р-л проект " Зелени Балкани". Продължава описът и на щетите в горския фонд.

Пожарът, който се разви на близо 50 хиляди декара на територията на три общини, по първоначални данни е преминал през близо 4000 декара предимно широколистни гори.

Държавата пък обеща помощ на фермерите лично по разпореждане на премиера Бойко Борисов, който вчера бе на пожара, всички засегнати фермери ще бъдат обезщетени.

Кметовете на населени места, заедно с общинските служби по земеделие, ще опишат и идентифицират всички пасища, които бяха обгорени.

Фермерите ще получат обещетение, или най-малкото няма да бъдат санкционирани.

В крайна сметка огънят премина през 50 хиляди декара, застраши 5 села, а в защитата им се включиха над 200 души от всички служби. Пламъците, тръгнали от Граничен пункт Лесово, прехвърлиха река Тунджа и се разпространиха на огромен фронт. На пътя на огъня се оказаха Присадец, Радовец и Филипово. Стихията стигна и до Маточина и Варник. На места се наложи и евакуация.

Пожарът, който бе запален от изхвърлена цигара на шофьор на турски тир на Граничен пункт "Лесово", вече се разследва от Районна прокуратура - Ямбол . Досъдебното производство е за палеж по непредпазливост срещу неизвестен извършител. За подобно престъпление законът предвижда до 3 години затвор.