Критична остава обстановката в Хасковско като най-голям и активен е пожарът до турската граница. Огънят обхвана общо около 100 хиляди декара треви, храсти и земеделски земи.

Снощи със заповед на областния управител на Хасково д-р Стефка Здравкова срокът на бедственото положение в 5 общини на Хасковска област - Хасково, Димитровград, Харманли, Тополовград и Свиленград, бе удължен до 24 часа днес. Пожарите в областта бушуват вече трето денонощие, като вчера и завчера се стигна до евакуация на част от жителите на селата Присадец, Маточина и Варник.

Силният вятър значително усложни ситуацията. Няколко фронта на пожара са били овладени. А най-големият активен фронт е в близост до турската граница.

На половин километър от турската граница хасковското село Маточина снощи беше спасено от огъня. Пламъците са били спрени на метри от населеното място. Горяла е борова гора, лозя и земеделски площи. На терен има много пожарни автомобили и верижни машини.

Пожарникарите разказаха пред БНР, че около полунощ пламъците са били овладени.

От село Варник и от село Маточина са изведени възрастни хора, а другите са останали да пазят къщите и животните си.

"Няма пряка опасност за хората. Към този момент много от пожарите са вече овладени. В гасенето се включиха много хора. По мое искане се включиха военни и много доброволци", обясни областният управител на Хасково Стефка Здравкова.

Другият голям пожар - до село Присъдец, също е овладян. Засегнатата площ в двата пожара в Тополовград и Свиленград е около 100 000 декара.

Все още има огнища, които горят близо до турската граница.

От 3 страни е ограничен пожарът при село Маточина в област Хасково, застрашени населени места и къщи няма. Това каза директорът на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" гл. комисар Николай Николов пред Нова телевизия.

"През вчерашния ден 127 пожара гасиха нашите служители и са проведени 61 спасителни действия само за деня. По отношение на пожара при село Маточина в област Хасково нещата днес изглеждат значително по-добре. На място и тази нощ продължиха гасителните действия повече от 200 човека с 23 пожарни автомобила и 3 булдозера. От 3 страни към момента пожарът е ограничен. Не е локализиран изцяло, защото има едно направление, което днес ще ангажира нашето внимание, очакваме и хеликоптер днес, който ще се включи", посочи гл. комисар Николай Николов от ГД "Пожарна безопасност и защита на населението".

"Към момента застрашени населени места и къщи няма. Това не бива да ни успокоява, защото очакваме отново умерен вятър и високи температури около обяд. Става въпрос за юг-югозапад и в направление към турската граница. Вчера областният управител разговаря с представители от Турция и ги предупреди, че може пожарът да отиде до тяхна територия и те са в готовност да се включват в гасителните действия. Десетки хиляди декара са засегнати от пожара. Става дума за малко над 50 000 дка. Това са земеделски земи и храсти, има и горски масиви с черен бор", добави Николов.

Той благодари на всички доброволци, които са били с пожарникарите тази нощ е не са допуснали огънят да навлезе в населените места.

Очаква се към 10,30 часа днес в гасенето да се включи хеликоптер на българската армия, който е много ефективен. По думите на Николов, теренът на бедствието е много коварен, с дълбки дерета.

На въпрос за причините за пожарите гл. комисар Николов отговори, че причина за единия е вероятна искра от далекопровод, а при друг в района на ГКПП Лесово - предполагаем изхвърлен фас. Човешка дейност е основна причина за огнищата, изтъкна директорът на националната пожарна.

В сила е бедственото положение в района на Тополовград, Харманли, Хасково и Димитровград. Усложнена е обстановката и в област Ямбол.

Продължава гасенето и на друг горски пожар в Русенско. Над 1000 декара гора пламна и край Шумен.

В 13 области в страната има повишен риск от пожари, предупреждават от Националния институт по метеорология и хидрология. Става дума за областите Велико Търново, Стара Загора, Хасково, Сливен, Ямбол, Бургас, Варна, Добрич, Силистра, Шумен, Разград, Русе и Търговище.