Препоръка за временно преустановяване на къпането в морето в засегнатите от бедствието зони в Община Царево издаде Регионалната здравна инспекция (РЗИ) в Бургас. Съобщението е разпространено до медиите и публикувано в интернет страницата на инспекцията; писмено е информиран и кметът на Царево.

Причината са безпрецедентните обилни валежи и навлизането на огромни маси кална вода чрез реки и дерета в морската акватория, информираха от РЗИ. Оттам посочиха, че предприетите мерки са с цел недопускане неблагоприятно въздействие върху здравето на къпещите се.

Преустановяването на къпането е желателно до доказване съответствието на микробиологичните показатели на морската вода с действащата нормативна база.

По-рано днес пред журналисти министърът на околната среда и водите Юлиян Попов каза, че замърсяването по Черноморието в засегнатите от наводненията райони не е тежко, то е нормално след буря. Предполагам, че за няколко дни ще се успокои, добави Попов. Разбира се, има замърсяване в резултат на наводненията, посочи той. По думите му това са временни замърсявания и нивата им се оценяват в момента, а отговорните институциите следят ситуацията. Проверяват се информации в социалните мрежи за изхвърлени предмети, "за вероятни зауствания", каза още министърът. Той добави още, че хората не трябва да влизат в морето, а водата да се използва само за битови нужди.

БТА припомня, че правителството обяви на днешното си заседание 8 септември за Ден на национален траур в памет на жертвите, загинали при наводненията в Царево. В бедствието, което стана на 5 септември, животите си загубиха двама мъже и две жени. Преди началото на правителственото заседание премиерът и министрите почетоха тяхната памет с едноминутно мълчание.

Очакват ни още валежи, но не в такива размери, каквито бяха по Южното Черноморие. 

Тази прогноза направи пред БНР климатологът доц. Лилия Бочева, директор на департамент "Метеорология" в НИМХ.

Тя не се съгласи с твърденията, че наводненията са заради човешка намеса: "Не мога да се съглася в този случай, защото това беше чисто природно явление. За тези краища на България това не са необикновени валежи. Това е един от най-валежните райони на страната. 100 години назад могат да се проследят подобни събития. В района на Странджа и черноморското крайбрежие до Странджа са най-големите измерени количества на валежи. Другото място, характерно с подобни валежи, е районът на Източните Родопи. А също и места от Северното ни Черноморие. Най-големият 24-часов валеж (в едно денонощие) е измерен през 1951 г. в днешния курорт "Св. Св. Константин и Елена" - 342 мм. В Ахтопол валежът от 463 л на кв.м е 23-часов, но в две денонощия".

Доц. Лилия Бочева подчерта, че пороите от 5 септември не са достигнали рекорди стойности.