Замърсено ли е морето след водния ад над Южното Черноморие, колко и от какво - от природата или от човешкия фактор, след като потопът сля в едно пороя от небето, излезлите от коритото си реки и всичко беше завлечено в морската шир?

Министърът на околната среда и водите заяви, че замърсяването е нормално - като след всяка буря.

Потребители на социалната мрежа пък твърдят, че са заснели тръби, прикрити в пясъка край плажа, които приливната вълна е оголила. Такива фотоси бяха публикувани от Харманите, както и от плаж Атлиман в Китен.

"Харманите след бурята. Пороят е отнесъл част от пясъка и на негово място изникна тази купчина. Водата около камъните има подозрително кафеникав цвят придружен от зловонна миризма... Ето така се прикриват отводнителните канали и тръби на хотелите и заведенията по морето. Виновни сме си единствено и само ние, мили сънародници", пише Владимир Пачеджиев, чиято публикация популяризира сайтът "Метео България".

Друг потребител на Фейсбук, Янко Алексиев, е документирал гледката на плаж Атлиман в Китен.

"Вчерашната буря разкри грозната истина за нашето Черноморие. Това е плажът Атлиман в Китен. Едно закътано заливче, където не съм виждал червен флаг. В сърцето му се изливат отпадъчни води от прилежащите заведения и хотели. Вчерашното бедствие е изровило тръбите. Снимах и една рекичка в другия край на същия плаж. Кафявия цвят не ми се струва естествен. Лично аз, слагам край на почивките си по нашето Черноморие", пише мъжът. В някои от коментарите други граждани го упрекват, че подвежда общественото мнение и снимките не разкриват отходни тръби.

За заустванията знае вече и министърът на околната среда Юлиян Попов, който увери медиите, че сигналите от социалната мрежа се проверяват.

"Замърсяването по Черноморието в засегнатите от наводненията райони не е тежко, то е нормално след буря. Предполагам, че за няколко дни ще се успокои", каза пред журналисти в парламента министърът на околната среда и водите Юлиян Попов по повод бедствието на територията на Царево.

"Разбира се, има замърсяване в резултат на наводненията, посочи Попов. По думите му това са временни замърсявания и нивата им се оценяват в момента, а отговорните институциите следят ситуацията. Проверяват се информации в социалните мрежи за изхвърлени предмети, "за вероятни зауствания", каза още министърът. Той добави още, че хората не трябва да влизат в морето, а водата да се използва само за битови нужди.

На въпрос има ли изсичане и дали това е причина за наводненията, Попов отговори: "Не, не е причина. Изсичания има, да", но по думите му, главната причина е "изключително силният валеж", цитира го БТА. Според него без съмнение застрояването в сухи дерета е много сериозен проблем. Инфраструктурата не е адекватна на климатичните промени, смята министърът.

По отношение контрола върху заведения, които изхвърлят отпадъчни води в морето министърът каза, че са направени различни проверки и даде пример с такава във Варна. Попов похвали реакцията на хората и на институциите след бедствието.

По повод снимките, тиражирани в социалната мрежа, двама негови предшественици на министерския пост - Борислав Сандов и Емил Димитров - Ревизоро, бяха категорични пред бТВ, че това е всъщност дълбоководно заустване, което в случая е плитководно.

"Това е причината да има определени измервания, които показват високо ниво на ешерихия коли. Хората не са знаели, че на 50 метра навътре в морето има тръба", обясни Димитров.

"По Южното Черноморие няма пречиствателни станции на всички места и добре организирани система по канализация и не желаят и да потърсят такава. Докато аз бях министър никоя от общините не подаде документи да получи финансиране да изгради подобна станция. Такова нещо с тръбите не бива да се случва", добави и Сандов.

И двамата се обединиха около тезата, че трябва финансиране на пречиствателни станции през държавния бюджет. 

По повод Плановете за управление на риска от наводнения пък министърът на околната среда Юлиян Попов каза, че те са в последен етап на обсъждане. "В процеса на интегриране на резултатите от обсъждането бихме могли да коригираме някои от проблемите, добави той. В светлината на последните събития бих искал да ги проверим още веднъж, без да ги забавяме, да се види в каква степен са взети и всички исторически данни", обясни министърът.