Призив за оттеглянето му отправи по-рано днес председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов. Поводът е начинът, по който Узунов еднолично е определил кои членове на ВСС да се срещнат с европрокурорите, които правят инспекция у нас. Според част от членовете на съвета така той е иззел функциите на прокурорската и съдийската колегия.

Узунов коментира още, че е трябвало да посочи представители от страна на ВСС в рамките само на един час, срок който имал в края на петъчен ден, предаде БТА.

За да отговори на исканата оставка от друг член на съвета - Калин Калпакчиев, Узунов цитира случай, при който колегата му, като участващ в европроект, еднолично е записал, че за всички действия отговорност носи именно представляващият ВСС.

Исканата оставка Узунов определи като част от предизборната кампания у нас.

Председателят на Върховния административен съд Георги Колев също смята, че Димитър Узунов не трябва да подава оставка. Според него за такъв тип бързи решения няма нужда се свиква извънредно заседание на съвета. Колев е на мнение, че и друг път, други представляващи са взимали подобни решения.

Междувременно главният прокурор Сотир Цацаров отвърна остро на друго искане на Лозан Панов - прокуратурата да разследва твърденията на банкера Цветан Василев. Според Цацаров шефът на ВКС няма право да се меси в прокурорски разследвания.