16-годишното момче, което скандализира социалните мрежи с арогантно поведение към учител, ще бъде изключено от училището в Пловдив. Решението е взето още преди видеото, в което се вижда как той се нахвърля върху жената и удря с пръчка телефона й, да обиколи интернет. Ученикът съжалява за постъпката си, твърди майка му, която се притеснява да застане пред камера, но за първи път говори.

"В момента се чувствам страшно обидена и наранена от постъпката, която е извършил той", каза майката на момчето.

То е сменило 7 училища от първи клас досега.

"Той по този начин, според мен, се опитва да привлече внимание, тъй като винаги е бил отхвърлян от съучениците си, от приятелите, от връстниците си", коментира още майката на агресивния момент.

"Повече бяха негативните прояви от негова страна, отколкото положителните", зави директорът на училището Илия Къртев.

Преместването му обаче няма да реши проблема, категорични са психолози.

"Това, което преживява детето, върви с него, независимо в кое училище отива. Не е достатъчно психологът да го вземе в кабинета, да поработи с него един час и след това да го върнат в клас", обясни психологът Евелина Лавчийска.

А насилието над учители се увеличава. Ако преди две години регистрираните случаи са били около 200, то миналата година те са почти двойно. Министерството на образованието е дало 13 милиона лева за назначаване на повече училищни психолози.

"Защото точно те са хората, които могат да дават предписания на учителите в зависимост от състоянието на децата каква да бъде тяхната реакция", заяви Татяна Предова от МОН.

За една година 360 учители са преминали обучение за справяне с агресията и разпознаването й още в зародиш.