Пореден ден с рекордни случаи на заразени с коронавирус в страната днес. Най-много са новозаразените в София - 259, следва Пловдив - с 87 и Благоевград - с 82 нови случая, следва Шумен с 39 случая, Стара Загора - с 35 и Бургас с 31 случая.

В някои областни болници вече се отчита проблем с леглата в болниците, въпреки уверенията на властите, че засега такъв няма.

За проблем алармира зам.-началникът на отделението по инфекциозни болести в МБАЛ - Бургас д-р Ростислава Кръстева.

Пред Нова телевизия тя каза, че Инфекциозното отделение на УМБАЛ-Бургас вече е запълнено на 100% и всички 16 легла са заети.

"Положението е сериозно. Персоналът ни е малко и всички са безкрайно уморени. Медицинските сестри са шест. На помощ дойдоха няколко от частни болници, но това пак не е достатъчно. Повечето от колегите са на ръба и има опасност да напуснат. При нас идват основно тежко болни пациенти", заяви тя.

Зам.-директорът на болницата Светлозар Георгиев поясни, че освен 16-имата пациенти с коронавирус, там се лекуват още над 20 души с други инфекциозни заболявания.

В цялата област Бургас има общо 146 легла. Най-много в момента са свободните в Карнобат.

Недостиг на медици в Шумен поставя в критична ситуация шуменската болница.

Пациентите в инфекциозното отделение са повече от капацитета. Разкрива се още един COVID сектор. Увеличава се броят на заразените медици, което прави изключително трудно организирането на лечебната дейност, съобщава БНТ.

В момента 44 са в болницата за лечение. Очакват се тестовете на 27 пациента.

Преди дни директорът на шуменската болница отправи призив за помощ към своите колеги и определи ситуацията като критична. Най-големият проблем е недостиг на лекари. Болницата е оборудвана с апаратура, но не може да бъде използвана без лекари.

"Ситуацията е критична", каза проф. Стефан Желев, областен управител на Шумен.

Няма медицински персонал. Лекарите са или болни, или напуснали. Предстои днес поредният Oбластен кризисен щаб.

"Болницата е пред затваряне и няма да може да приема не само болни с COVID-19, а и болни с други заболявания", обясни Желев.

"Ние нямаме толкова персонал, с който да можем да дадем кадри", обясни д-р Свилен Арнаудов, управител на Комплексен онкологичен център - Шумен.

Според него изход от ситуацията е да се обърнат към медицински специалисти, които са се пенсионирали в близко време и евентуално съдействие но Медицинския колеж.

Криза в Разлог и Благоевград

23-ма пациенти с доказан коронавирус се лекуват в болницата в Разлог. Всички те са настанени във вътрешното отделение, тъй като заради липсата на специалист там няма инфекциозно. 17 души са с пневмония и очакват резултати от PCR тестовете си.

За всички пациенти се грижат само трима лекари специалисти и един неспециалист, като по думите на управителя на здравното заведение, те са на предела на силите си.

Подобна е ситуацията и в болницата в Благоевград, където също има недостиг на медици. Броят на заразените с коронавирус нараства, докато този на лекарите остава непроменен, а на места дори намалява.

От месеци вътрешното отделение на болницата в Благоевград е превърнато в COVID отделение и има остър недостиг на кадри, споделят работещите там медици. По думите им, ситуацията се променя изключително динамично. Медикаменти за лечение има, най-сериозният въпрос е този с дефицита на кадри.