Двама мъже днес са споменавани в молитвите, благословиите и благодарностите на роднините на 12-годишния Сашко и на всички българи, които от 9 дни тръпнеха какво се случва и живо ли е детето от Перник.

Днес именно Веселин Георгиев и Милко Михалков доказаха, че се случват чудеса. И те са част от тях. 

Веселин и Милко са млади мъже от миньорския град, които се занимават професионално с екстремни спортове. Двамата имат фирма - ExtremeLine, която създали през 2016г. в гр. Перник, с насоченост в следните дейности: Парапланеризъм (тандемни полети и курсове за пилоти), делтапланеризъм (тандемни полети и обучения за пилоти), полети с ултралек самолет, специализирани услуги в областта на аерофотографията, издирвателни мероприятия в трудно достъпни местности, алпинизъм и преходи в планината.

Двамата мъже, които от ден първи от издирването на малкия Сашко са на терен, работят с екип от сертифицирани пилоти, лицензирани инструктори с дългогодишен опит и задълбочени познания в сферата на екстремните спортове и тяхната специфика.

Веселин Георгиев лети от 2008 г., а от 2011-а има активна състезателна дейност с националния отбор на България. Сред големите му спортни постижения са сребърно и бронзово отличие на европейско първенство по целно кацане.

Той е дългогодишен лизензиран инструктор по безмоторен парапланеризъм и тандемни полети.

В периода 2021-2022 Веселин завършва успешно и курс за планински водачи.

Снимка: extremeline

Милко Михалков е във въздуха от 2004 г.

Той е тандемен пилот и инструктор по безмоторен парапланеризъм.

Лицензиран пилот на моторен делтапланер.

Снимка: extremeline.bg

А от днес двамата са и големите герои и вдъхновители за цяла България, от каквито имахме огромна нужда, защото, освен Сашко, те спасиха и още нещо - вярата ни в доброто, честта и доблестта. Доказаха го и като още в първия миг отказаха обявената от бащата на детето награда от 100 000 лв.

Веселин и Милко са двамата късметлии от армията от хиляди други безименни герои, които 9 дни търсеха детето с аутизъм под дърво и камък. Те имаха шанса да погледнат станалата вече отчайваща ситуация отвисоко и да върнат Сашко в прегръдките на баща му.