Първа жалба срещу Спас подава негова бивша учителка Радка Тодорова. Това се случва още през 2011 г., когато тя и 10 нейни приятели са завлечени с доста пари, показва разследване на bTV.

Преди дни Спас от Кочериново бе разкрит като опасен интернет измамник, представящ се под името Александър Николов, който е успял да завлече над 40 българи с пари за евтини самолетни билети или телефони.

"Той е прекалено умен, психологически навлиза в света на другите“, разказа учителката Тодорова.

Спас спечелил доверието ѝ и тя приела негово предложение за екскурзия до Италия - за 200 лв. на човек, а ако съберяла групата, нямало да плаща, било жест за нея.

"Това ме ласкаеше в този момент. Събрах си групата от много близки приятели, събрах им парите и започнахме да чакаме билетите. Мина време, билети няма. Обадих му се, той взе да шикалкави“, разказа Тодорова.

След поредна среща със Спас се оказало, че няма никакви билети, няма и агенция, която организира подобна екскурзия.

Тодорова подала сигнал в полицията, после той стигнал до прокуратурата. Всички потърпевши били разпитани. След известно време получила известие, че Спас не е бил намерен и така всичко приключило.

"Съжалявам, че тогава не позволих да го набият, защото на такива хора точно това е мярката. Той е безкрайно страхлив и това щеше да го спре“, каза тя.

Според нея след нейния случай се е отприщила вълната на измами на Спас.

"Кариерата“ на измамника всъщност тръгва от библиотеката в Дупница. Бившата библиотекарка Мария Георгиева разказа, че той ходел там всеки ден с лаптоп под мишница. Идвал с първите читатели и си тръгвал с последните.

Предлагал изгодно билети на служителките, няколко заминали и се върнали от чужбина. Затова и Мария потърсила услугите му - за сина си и негов приятел. За да стане по-бързо, дали пари на Спас, за да чекира билетите. На летището установили, че няма билети.

Синът на Мария и неговият приятел се върнали в Дупница, намерили Спас и си взели парите обратно.

Мария, чийто съпруг бил полицай, се оплакала в районното. Там ѝ казали: „Ние си го знаем, той е олигофрен“.

"Такъв-онакъв, олигофренът направи сума ти поразии, не взеха мерки, а сега нека го издирват“, каза Георгиева.

Според кмета на Кочериново Иван Минков „в обществото се говори, че Спас наистина мами, даже свои близки хора е измамил преди 7-8 години“.

"Познавам Спас от деня на раждането му, той цял живот се занимава с измами, първо започна с роднините си, а като натрупа опит, явно се е прехвърлил и на непознати”, коментира кметът.

И докато бащата на Спас твърди, че не е виждал сина си от години, в Кочериново се шушука, че той често се прибира вкъщи.

"Близки казват, че идва от време на време. Идва, заминава някъде и така. По принцип не стои постоянно тук“, каза Минков.

В прокуратурата в Благоевград са постъпвали две жалби срещу Спас Василев. Първият е случаят на Тодорова и близките ѝ от 2011 г. Вторият е от три години по-късно, когато по същата схема Спас мами и бившите си съученици. И при двата случая няма образувано дело срещу него.

По неофициални данни Спас е обявен за общодържавно издирване от две полицейски дирекции. Междувременно прокуратурата в Благоевград вчера върна и започна отново разследването като смени прокурора.

Същият бе разкрит от полицията като опасен интернет измамник, представящ се под името Александър Николов, който успял с фалшив профил да завлече десетки българи с пари за евтини самолетни билети или телефони.