Шефката на правния отдел на столичния район "Подуяне" Лилия Геринска е задържана вчера за получаване на подкуп в размер на 10 000 лева, съобщиха на специална пресконференция от прокуратурата и ГДБОП. 

Според държавното обвинение, Геринска е поискала парите от строителна фирма, за да съдейства за обществена поръчка за саниране на жилищен блок. Юристката е задържана в момента на получаване на банкнотите. 

"Сигналът за корупционните действия беше получен в началото на месец октомври миналата година. До момента е работено оперативно. В момента, в който имаше събрани доказателства, ни беше възложена проверка. Интересното е, че в общи линии развалихме една взаимно изгодна сделка. Може би някои от вас са очаквали, че има белязани пари, но няма такива. Участващите в сделката не са били наясно, че сделката им се следи. Въпросната госпожа работи в Община "Подуяне", а сделката стана в кв. "Овча купел". По случая бяха използвани целия набор от възможностите на СРС-та. Тепърва ще работим по фактите, установени чрез тях, но това, което беше нужно за образуване на досъдебното производство, е налице. Във вчерашния ден нещата се случиха главоломно и организирахме бърза акция по задържане на лицата", заяви директорът на ГДБОП главен комисар Ивайло Спиридонов.

Ръководителят на Софийската градска прокуратура Емилия Русинова заяви, че Геринска вече е била взела 5000 лева от фирмата.

"Обвиняемата е получила сумата, за да наруши свои съдебни задължения. Поръчката се развива в срок от няколко месеца. Размерът на паричната сума, получена вчера е 10 000 лева. Обвиняемата за същата обществена поръчка е получила 5000 лева, тоест общо 15 000 лева. Сумата е получена от представител на дружество, което е спечелило обществената поръчка. Срещу задържаната ще бъде повдигнато обвинение. Наказанието, което е предвидено в НК, е до 8 години лишаване от свобода и глоба от 10 000 лева", каза още Русинова.

От прокуратурата обявиха, че лично кметът на София Йорданка Фандъкова е съдействала за разкриването на корупционните действия в район "Подуяне". 

Лилия Геринска е задържана за 72 часа, като наблюдаващият прокурор ще прецени дали да поиска от съда налагането на най-тежката мярка за неотклонение "задържане под стража", тъй като юристката отглежда малко дете.