Интервенцията е извършена на 70-годишна пациентка от София, която преди години претърпяла сърдечна операция заради разкъсване на аортата.

От няколко месеца жената се оплаквала от затруднено дишане, което я приковало  на легло. При направените изследвания в "Света Екатерина" лекарите установяват, че една от сърдечните клапи – аортната - пропуска кръв обратно, което е причината за оплакванията на пациентката. Подмяната на тази клапа обаче изисквала повторна операция, която при тази пациентка би била крайно рискована.

Поради тази причина на екип от болницата под ръководството на проф. д-р Генчо Начев заедно с хирурзи от САЩ и Германия сменят увредената сърдечна клапа по миниинвазивен път – през малък разрез на една от артериите на лявата ръка. Пациентката се е възстановила бързо и е изписана в много добро общо състояние.

Този вид миниинвазивни операции са изключително щадящи за здравето и психиката на пациентката, но те са високотехнологични и изискват голям финансов ресурс, уточняват от лечебното заведение.