Докато болница "Лозенец" през последните няколко седмици е обект на обвинения и проверки, родители чакат със свити сърца да разберат предстои ли и какво точно бъдеще за децата им.

Във Facebook дори се появи група, в която именно родители на деца, трансплантирани в Правителствената болница, призовават да се спрат нападките срещу лекарите там, защото това ги разсейва от тяхната основна функция - да спасяват човешки животи.

Но докато проверките по всички обвинения покажат има ли виновни, на карта са заложени детски животи.

Такъв е случаят с 8-месечната Александра, която очаква чернодробна трансплантация. Тя е имала двумесечен престой в болница "Лозенец". По думите на майка ѝ трансплантацията трябвало да бъде извършена веднага, но се оказало, че бащата не е подходящ. А от идеята за лечение в чужбина семейството се отказало, тъй като им обяснили, че за да заминат, им трябва донор, какъвто те нямат.

Преди дни детето вдига температура и когато се обръщат към Правителствена болница отново, от там им казали, че няма места, разказва майка ѝ. В момента тя е притеснена, тъй като е отвела детето в Спешното в Кюстендил, където им изписали други лекарства, различни от тези, изписани им в "Лозенец". "Не знам реакция от лекарствата ли прави или какво се случва", сподели пред Dir.bg Славяна Руменова.

Настоящият ръководител на лечебното заведение д-р Радосвет Горнев потвърди пред Dir.bg, че момиченцето е лекувано там, било е в стабилизирано състояние и сега ѝ е нужна спешна трансплантация: "Тя е подадена към НЗОК за трансплантация за център в чужбина поради това, че баща ѝ не е подходящ за донор по медицински показания. Има съответните решения на лекарски комисии и документите са в отдела на Здравната каса, който се занимава с лечение на деца в чужбина. Оказали сме пълно съдействие, подкрепено с медицинска документация и с нормативните процедури, свързани с кандидатстване за извършване трансплантация по спешност, защото бебето е в напреднал стадий на чернодробна недостатъчност".

По думите му обаче причината, за да не бъдат приети отново в Правителствена болница е, че бащата е настоял цялото семейство да остане там, а такава практика няма и се приема само един придружител. Освен това по-рано майката и детето напуснали лечебното заведение по волята на бащата. Близки защитават решението им с отчаянието от новината, че тепърва трябва да чакат трупен донор.

Друг казус, за който родители алармираха Dir.bg, е свързан с дете, което в момента се намира в интензивното отделение на лечебното заведение. Момченцето, все още ненавършило две години, получава усложнения от изкарана COVID инфекция, след като успешно е получил черен дроб в лечебното заведение.

"Излекувахме COVID и го оперирахме след поредица от тежки усложнения, свързани с инфекцията, имуносупресията и тежкия посттрансплатационен период. В момента той е в стабилно състояние. Отново на базата на последващо усложнение, се нуждае от процедура, която може да се извърши в специализиран детски гастроентерологичен център, който има възможност да извърши тази процедура, за да се защити жлъчната анастомоза. По процедурата се реферират центрове, които веднъж приемайки ангажимента, те ще извършат това нещо. Единствената възможност това да се случи тук, е съответните специалисти - детски гастроентеролози, които се занимават с инвазизна техника, да дойдат на място, но това е въпрос на логистика. Такива колаборации и взаимодействия ще са обект на мои бъдещи ангажименти", обясни ръководителят на лечебното заведение д-р Горнев.

Той е категоричен: "Не сме отказали лечение и смяната в ръководството няма отношение към съдбата на тези две деца. Напротив в спешен порядък изпълняваме това, което нормативната уредба ни казва".

Екипът на Dir.bg разговаря и с други лекари от болница "Лозенец", според които истината е по-различна от представяната от доц. Горнев.

Според тях проблемът с двете деца в тежко състояние е следствие именно на направените промени в ръководството на болницата. Трансплантациите са били предвидени, дори бащата на малката Александра е дал нотариално заверено съгласие да бъде донор. След административното отстраняване на проф. Любомир Спасов от болницата обаче, на практика няма кой да извършва трансплантации на деца в болничното заведение, а и въобще в страната. Съдбата на по-рано подготвяните, но вече върнати деца е да се търсят варианти за скъпи трансплантации в чужбина, за което следва де се мине през сложна и дълга процедура по одобряване от Националния фонд за лечение на деца в чужбина, Здравната каса, преговори с центрове за трансплантации в чужбина, лист на чакащи.

Дали лечение е отказано или не и дали смяната на ръководството на лечебното заведение касае тези два конкретни случая, родителите на вече трансплантирани деца не се наемат да кажат. Те обаче са категорични: "Не бива да се постъпва така с лекари, които са давали всичко за нашите деца. Ние сме майки, които имаме желанието да подкрепим болница "Лозенец", целия лекарски екип, извършващ трансплантациите, всички педиатри и цялото педиатрично отделение, защото и нашите деца, които са вече трансплантирани, също зависят от тях. Ако тези хора ги няма, нашите деца няма кой да ги прегледа, да ги изследва или да им обръща вниманието, от което се нуждаят, тъй като те са една идея по-специални деца" - думите са на Маргарита Цикалова, участник във Facebook групата.