Правителство в оставка трябва да се въздържа от назначаването на много постове в изпълнителната власт, но това, което направи парламентът, е прекалено. Приетият мораториум не засяга назначенията само от изпълнителната власт, а всички държавни органи. Това заяви по bTV бившият конституционен съдия Пламен Киров.

Според него мораториумът на практика е спрял назначенията във ВСС, в Конституционният съд, където не може да се назначават съдии. Това не е нормално и най-вероятно Конституционният съд ще обяви решението за противозаконно, съобщи Пламен Киров. 

Мораториумът може и сам да спре да действа, тъй като в решението на парламента е предвиден широк срок - ако бъде излъчено парламентарно или служебно правителство, мораториумът ще спре да действа.

Ако в двуседмичен срок не приключи процедурата по опитите за сформиране на правителство може да се получи луфт и президентът да трябва да назначи нов състав на ЦИК. Но президентът ще разпусне Народното събрание, ще насрочи предсрочни избори, ще назначи служебно правителство и след това ще назначи нов състав на ЦИК, поясни още проф. Киров.

"Изненадан съм, че трябваше да бъде оповестено намерението на лидерите на "Има такъв народ" по един особен начин, а не с президента, така че поставихме каруцата пред коня", коментира Киров. 

"Предстои да бъде направен третият последен задължителен опит за излъчване на министерски съвет от парламента", обясни Пламен Киров. Това е малко вероятно според бившия конституционен съдия.

"За съставяне на правителство от третия опит специалисти са ДПС - както за правителството на Беров, така и за мандата, когато беше формирана Тройната коалиция през 2005 г. Те държат ключа на познанието как се формира правителство с трети мандат, но ми се струва, че този път няма да прибегнат до техните услуги", посочи той.

"Президентът има седем дневен срок вече при третия опит, за да връчи мандат на парламентарна група, а не на лице, излъчено от парламентарна група. След връчването на този проучвателен мандат срокът също е седем дни", обясни Пламен Киров.

Според него президентът не би трябвало да бави връчването на третия мандат. "Мисля че е взел решение вече", прогнозира той. Според него това е третата по численост парламентарна група - на БСП. "Там е по-сложно вземането на решения, тъй като това е партия с демократични традиции и се свикват едни широко представителни органи, които вземат политическите решения", каза бившият конституционен съдия.

"Ако в двуседмичен срок не приключи тази процедура по опитите за формиране на кабинет, президентът ще разпусне народното събрание, ще насрочи нови избори, ще назначи служебно правителство и след това ще назначи състав на новата ЦИК", посочи бившият конституционен съдия.