ГЕРБ внесе жалба в Конституционния съд за наложения от Народното събрание мораториум върху определени действия на държавните органи. Председателят на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова заяви, че искат тълкувание по наложения мораториум върху решенията на правителството.  Според нея наложеният мораториум противоречи на Конституцията и с него се блокира работата на цялата държава.

Забраната включва възлагане на концесии, даване на разрешения за проучвания на подземни богатства, поемане на дългове, промени в ръководствата на дружества и болници и назначения в държавната администрация.

Десислава Атанасова поясни, че ще искат и бързина на произнасянето относно лечебните заведения, тъй като в тази обстановка на пандемия няма да се справят без движимо и недвижимо имущество. Отнемат се правомощия и на други власти, заяви Атанасова. 

"Внесохме искане за обявяване на противоконституционно решението на Народното събрание, както и искане на тълкувателно решение по отношение на мораториума. Имаме и особено искане за бързина на произнасянето, тъй като има текст от решението по отношение на лечебните заведения", заяви Атанасова.

Снимка: Булфото

"Считаме, че в момент на пандемия е изключително трудно лечебните заведения да се справят със забраната в мораториума да не разполагат с недвижимото и движимото имущество. Нашето искане е насочено срещу решение, което грубо погазва Конституцията на България", допълни тя. По думите ѝ се отнемат правомощия на други власти, а все пак имаме разделение на властите в България, съгласно Конституция", заяви Атанасова.

"Може да се стигне до правен прецедент, ако се приеме предложението за промени в Изборния кодекс на "Има такъв народ" за разформироване на настоящата ЦИК и назначаване от президента на нова, то докато важи този мораториум той не може да го направи, ако сме в ситуация на предизборна обстановка", каза още Десислава Атанасова.

Няма политическа зрялост или някой дърпа конците от задкулисието и на Трифонов се подават репликите, коментира Атанасова относно днешния пост във фейсбук на Слави Трифонов, че издигат световната шампионка Антоанета Стефанова, а тя ще върне веднага мандата. 

"Карантината на Трифонов изтече. Той да носи отговорност. Кой предложи тази дама? Иначе адмирации за нейните спортни постижения, каза Атанасова. 

"Доколкото знам карантината на г-н Трифонов изтече, много по-добре щеше да бъде за неговите избиратели той лично да носи отговорност, а не да праща поставено лице неизвестно със своя политически опит. Поздравления за нейните спортните успехи, но кой предложи тази дама и след колко време", коментира Атанасова по повод номинирането на световната шампионка по шах Антоанета Стефанова за премиер от ИТН.

Снимка: Булфото

Дани Каназирева уточни, че тяхната парламентарна група няма да се занимава повече с оставката на Мая Манолова като председател на временната комисия за проверка на управлението на Бойко Борисов. В петък миналата седмица на извънреден брифинг ГЕРБ заявиха, че искат оставката на Манолова, днес се отказват.