Министърът на транспорта Кристиян Кръстев инспектира въвеждането в експлоатация на новите вагони, като пътува от София до Вакарел заедно с представители на медиите.

Всички вагони вече са сертифицирани, уточниха от БДЖ.

Пет от вагоните са приспособени за хора с увреждания, а останалите са конвенционални. Всеки вагон разполага с 10 спални кабини с по три легла, снабдени са с пожаро-известителна система, както и с информационна система.

Според изпълнителния директор на Агенция "Железопътна администрация" Веселин Василев в България досега не е имало толкова добре технически снабдени вагони. Те разполагат още с интерком система за връзка, която позволява подаването на информация от един вагон на друг. Предвидено е индивидуално събуждане на всеки от пътниците.

Вагоните разполагат и с душ-кабина, санитарен възел, помещение за предлагане на топли и студени напитки. Климатичната им инсталация позволява индивидуално регулиране на температурата във всяка кабина. В горещите месеци тя може да бъде снижена до 18 градуса. Всеки вагон е на стойност 1 073 500 евро.

Въпреки лукса в новите вагони, цените на билетите няма да се увеличат, категоричен бе Кристиян Кръстев.

Вагоните могат да се движат с до 160 км/ч, затова на този етап те не могат да бъдат включвани в международни композиции. Причината е, че по европейските стандарти железниците се движат с до 200 км/ч.